StoryEditor
mostarski politolog

Danijel Vidović: Vrijeme je da se izvade fige iz džepa i implementira Mostarski sporazum

Piše Desk  /  21.01.2022., 12:19h
Željko Komšić se od prvog dana svoga „predsjednikovanja“, a u tekućem mandatu posebno naglašeno, ponaša kao neka vrsta „trbuhozborca“ bošnjačke političke vrhuške. U tom smislu on obavlja ulogu sličnu Vulinovoj u Srbiji.

Kao takav on je samo instrument u rukama drugih – bio to Lagumdžija jučer ili Izetbegović danas, kaže mostarski politolog Danijel Vidović. U intervju za portal Centralna.ba naglašava kako je nepobitna činjenica da je takvim načinom djelovanja izrazito narušen ionako loš odnos Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

-Često ističemo da su Hrvati time zakinuti, oštećeni, obespravljeni…I slijepac vidi da jesu. A je li Bošnjacima kao narodu zbog toga išta bolje? Svi vidimo da nije, nego su i kod Bošnjaka ekonomski, demografski i svi drugi trendovi već dulje vrijeme izrazito negativni. To je jedan destruktivan odnos kako prema vlastitom narodu tako i prema BiH kao državi, njezinom multikulturnom nasljeđu u koje se ti tzv. patrioti tako rado zaklinju. Stoga je vrijeme za iskren dogovor ako želimo graditi modernu europsku državu sa svim nužnim elementima zaštite i pojedinačnih i kolektivnih prava primjerenih višenacionalnom društvu kakvo je naše, smtra Vidović.

Najavljeni su novi razgovori. Ima naznaka da bi moglo doći do dogovora, prije svega Hrvata i Bošnjaka oko izbornog zakona. Upitan ima kakvi su izgledi da se postigne dogovor između Hrvata i Bošnjaka Vidović kaže kako vjeruje da postoji realna šansa za postizanje dogovora.

-Posljednje aktivnosti kako domaćih tako i međunarodnih političkih aktera idu u tom smjeru. Vidimo da je u određenoj formi prihvaćena i inicijativa predsjednika Milanovića o posredovanju Hrvatske, Turske i Srbije. Uz postojeću američko-europsku inicijativu vjerujem da se i na taj način može doći do kvalitetnog sporazuma koji će jamčiti dugoročnu održivost BiH kao države. U suprotnom BiH, a potencijalno i cijeli jugoistok Europe, upast će u vrtlog nestabilnosti iz kojeg će biti teško izaći, upozorava Vidović.

Visoki predstavnik kojeg ne priznaje srpska politika u BiH, ali ni Rusija i Kina, od kada je došao nije se nametnuo kao autoritet niti osoba koja ima podjednak odnos prema svim trima stranama u BiH ali i razumijevanju prilika u BiH.

Vidović smatra kako je trenutni visoki predstavnik u ovom smislu kolateralna žrtva globalnih političkih sukobljavanja koja su u ovom trenutku na sceni između zapadnih saveznika predvođenih SAD-om te Rusije i Kine na drugoj strani.

-Na globalnoj sceni je iznimno turbulentno, trenutno je u fokusu svjetske javnosti situacija u Ukrajini s čime je skopčana i energetska kriza u Europi. U tom kontekstu mi smo jedna mala, ali ipak neuralgična točka koja se ne može promatrati izdvojeno već kao dio globalnog mozaika. U tom smislu g. Schmidt i nema neku ulogu, njegov autoritet je potkopan, pozicija arbitra potpuno obesmišljena i ispražnjena od sadržaja. Mišljenja sam da će konačna sudbina OHR-a biti jasnije definirana ovisno hoće li se dogovor postići ili ne, a do tada Visoki predstavnik je u svojevrsnom vakuumu, kaže Vidović.

Komentirajući poziciju Milorada Dodika Vidović kaže kako je on u jednoj vrlo nezahvalnoj poziciji zbog nametnutih sankcija što je, napominje, jedan vanjski aspekt cijele priče, a s druge strane za put kojim je krenuo, u smislu veće samostalnosti Republike Srpske, nema unutarnjeg konsenzusa s oporbom.

-Oni mu „podmeću klipove“, a za takve iskorake, ipak, je potrebno puno nacionalno jedinstvo. Stoga je logično da „spušta loptu“, kaže Vidović..

Iz hrvatske perspektive gledano, ključ je, po Vidoviću, u dogovoru između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji.

-Zato ponavljam što sam već rekao: vrijeme je da se izvade fige iz džepa te da se u praksu kroz izmjene izbornog zakona implementiraju načela koja su već davno dogovorena i potpisana. A da je ipak moguće naći dobar balans između individualnog i kolektivnog, građanskog i nacionalnog svjedoči niz primjera u Europi – od Belgije i Švicarske, preko Južnog Tirola u Italiji do Alanda u Finskoj, kazao je Vidović za HMS.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:11