StoryEditor
politolog

Vidović: Izgledno očekivati Schmidtovu odluku već u sljedećem tjednu, ‘Trojka’ i SDA neće se dogovoriti

Piše desk  /  07.04.2023., 17:21h

Današnje obraćanje visokog predstavnika predstavlja jasnu najavu njegove intervencije i nametanja zakonskog rješenja koje će omogućiti uspostavu federalne vlade, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu politolog Danijel Vidović.

Upitan može li se nakon ovog Schmidtovog obraćanja očekivati da potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) ipak odluči dati suglasnost na imenovanje nove Vlade FBiH, Vidović je istaknuo da ne očekuje da će doći do nekih pomaka u odnosima dva suprotstavljena probošnjačka politička bloka.

-Imajući u vidu dosadašnje tvrde stavove političkih aktera, prije svih SDA, ne očekujem postizanje dogovora na relaciji Trojka-SDA, rekao je Vidović.

Sugovornik HMS-a smatra i da je izgledno očekivati novu odluku visokog predstavnika možda već u sljedećem tjednu.

Podsjećamo, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti kazavši kako očekuje da se se blokada u FBiH okonča jako brzo.

Kazao je i da je ovo posljednji poziv na dogovor te da politički akteri imaju tu obvezu prema građanima.

Posljednjih tjedana u javnosti se špekulira o tome da bi Schmdt mogao nametnuti amandmane na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH kako bi spriječio blokadu formiranja vlasti u FBiH. Nagađa se kako će Schmidtovom odlukom biti omogućeno da odluku o imenovanju Vlade FBiH mogu donijeti dva od tri člana Predsjedništva FBiH, s tim da treći član može uložiti veto koji treba potvrditi dvotrećinska većina u Klubu naroda koji je nominirao tog člana rukovodstva FBiH.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 09:45