StoryEditor

Čudne poruke iz Veleposlanstva SAD-a u BiH: Ignoriraju odluke Ustavnoga suda BiH, traže nemoguće izmjene Ustava

Piše desk  /  13.02.2024., 14:51h

Iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu prokomentirali su za "Avaz" Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je i aktualizirao Hrvatski narodni sabor.

"Sjedinjene Države su uvijek podržavale koalicijske partnere i stranačke lidere da pregovaraju u dobroj namjeri, izgrade konsenzus i naprave kompromise neophodne za usvajanje reformi potrebnih za jačanje bh. demokratije, rast njene ekonomije, jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i otvoranje vrata za integraciju zemlje u euroatlantske institucije", stoji u izjavi Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Istovremeno, dodaje se, kao i druge članice međunarodne zajednice, Sjedinjene Države snažno podržavaju zakonsku regulativu o izbornom integritetu koja vraća vjeru građana BiH u demokraciju, osiguravajući da se svi glasački listići pošteno zbrajaju i koja obuhvata dugogodišnje preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i drugih uglednih međunarodnih organizacije. Građani BiH ne žele i ne zaslužuju zakonska rješenja koja dodatno učvršćuju koruptivne prakse ili usmjeravaju bh. demokraciju dalje ka oligarhiji.

"Što se tiče presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), naš stav ostaje isti: jedini pravni način da se riješe pitanja provođenja presuda ECHR-a u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane. Pozdravljamo iskrene napore svih političkih lidera da pregovaraju o ustavnim promjenama neophodnim za rješavanje odluka ESLJP-a koje se odnose na Predsjedništvo, kao i svih drugih presuda Europskog suda za ljudska prava, ali ne postoji pravna prečica za postizanje ovog cilja", navedeno je.

Vidljivo je ovdje kako Veleposlanstvo ignorira presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić koja govori o nužnosti povezanosti izabranih dužnosnika i konstitutivnih naroda u tijelikma vlasti namijenjenima za predstavljanje konstitutivnih naroda (domovi naroda i Predsjedništvo BiH). Ovime ovo veleposlanstvo ignorira najvažnije tijelo u zemlji zaduženo za očuvanje ustavnosti pravnog poretka BiH.

Također, isto veleposlanstvo zanemaruje i činjenicu da je nemoguće doći do dvotrećinske većine potrebne za izmjene Ustava s obzirom na to d abi u toj većini trebala biti i SDA, koja već 10 godina pokazuje kako ne želi sudjelovati ni u kakvim procesima koji idu u smjeru uvažavanja ustavnih načela BiH, poput konstitutivnosti, nego na silu žele centralizirati BiH.

"Ako su stranački lideri istinski posvećeni euroatlantskim integracijama, uključujući otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, onda im ne bi trebalo biti teško pronaći rešenja koja zadovoljavaju europske standarde. Sve manje od toga bilo bi kontraproduktivno i još gore za građana BiH", zaključeno je.

Nije jasno zašto bi građanima BiH bilo gore ako bi hrvatski narod u BiH mogao nesmetano birati svoje političke predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda ili zašto je "bolje" da Bošnjaci i dalje biraju dva člana Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 12:27