StoryEditor
zastupnica sda

Čolo: "Ne možete reći nekom Bošnjaku - Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića, nije demokratski"

Piše Desk  /  15.02.2022., 07:54h
Marina Pendeš, zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Alma Čolo, zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bile su gošće Plenuma Federalne Televizije.

- Smatram da Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH trebaju imati širinu shvaćanja što je bitno za svaki od konstitutivnih naroda - kazala je Pendeš. 

Ona je pozvala na neponavljanje scenarija bivše Jugoslavije.

- Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše. Nemojte to. Ovo je moja domovina i imam prava i imam obavezu, ako me neko izabere, da mi legitimitet i legalitet da zastupam prava tih ljudi i vrijednosti koje čine Hrvata Hrvatom. 

A to su i religija i jezik i običaji i prostor, naravno, ne uzimajući prava drugome jer BiH je jedinstvo različitosti. EU je jedinstvo različitosti - istaknula je Pendeš.

S druge strane, Čolo je rekla kako je najlakše to ostvariti posrednim izborom u Domu naroda na razini države, odnosno da se tri člana Predsjedništva biraju u klubovima naroda na državnoj razini.

- I to je moguće i to je najbezbolnije rješenje. Međutim, ako idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće. Ne možete reći nekom Bošnjaku: Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića! To nije u skladu s demokratskim principima - kazala je Čolo.

Kompletnu emisiju Plenuma možete pogledati OVDJE.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:02