StoryEditor
blago pojeftinjenje

Cijene goriva konačno su krenule prema dolje

Piše desk  /  27.11.2021., 07:50h
Stižu dobre vijesti s benzinskih crpki

U RS-u su cijene u blagom padu, ali i u predstojećem periodu očekuje se dodatni pad vrijednosti ovog energenta.Iako cijene naftnih derivata neće mnogo potonuti, svako pojeftinjenje značajno je za kućne proračune, pišu Nezavisne.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore RS-a, ističe da je tržište stabilno i nema trenda povećanja cijena na benzinskim crpkama.

"Kod nekih distributera su primjetne niže cijene do tri feninga, ali i u predstojećem periodu očekujemo blagi pad do tri feninga, osim auto-plina, koji i dalje raste", kaže Trišić za Nezavisne.

Dodaje da cijena pada djelomično i zbog mehanizma kontrole ograničenja marže, što je Vlada RS uvela u travnju ove godine, kao mjeru neposredne kontrole cijena i ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom.

"Upravo sada se može vidjeti dobar učinak ovog mehanizma Vlade RS na potrošače i gospodarstvo, kada ulazne cijene padaju i kroz mehanizam određivanja maksimalne marže na naftne derivate dolazi da pada maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama u RS-u", kazao je Trišić.

Da su i samo nekoliko feninga niže cijene goriva značajne za potrošače, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON Prijedor.

"Naravno da je jako bitno da padaju cijene goriva i to se trebalo i ranije dogoditi, ako promatramo što se događa na svjetskim berzama", kazala je Marić.

Ističe da se na crpkama uglavnom brane da su gorivo nabavili po višim cijenama pa zato sporije dolazi do pojeftinjenja.

"Iako cijene goriva padaju, neće se dogoditi da dođe do nižih cijena osnovnih životnih namirnica", kazala je Marić i istaknula da je to apsurd.

"Međutim, sigurno je da smo zadovoljni što se zaustavio rast cijena i ako u narednom periodu dođe do značajnijeg pada bit će to na veliko zadovoljstvo građana", zaključila je.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:21