StoryEditor
dan sjećanja na žrtvu vukovara

Brčaci krenuli pješice ka Vukovaru

Piše D  /  16.11.2023., 16:45h

Na put ka Vukovaru danas su krenula 22 pripadnika Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, te Udruge invalida prosteklih iz 108. HVO Pješačke brigade Ravne Brčko, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

- Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu grada u Brčkom, kolona je krenula put Vukovara, te je za danas planirano doći do grada Otoka, a sutra nastavljamo svoj put gdje bi trebali stići u večernjim satima i zadnji dan ćemo se priključiti koloni u Vukovaru koja kreće od bolnice do groblja - kazao je uime organizatora Mirko Zečević Tadić predsjednik HVIDRA-e.

Na ovaj način, istaknuo je Zečević Tadić, odaje se  počast svim poginulim braniteljima koji su izgubili živote na svojim kućnim pragovima.

- Os 22 sudionika ove kolone njih 18 su branitelji, te imamo dvije supruge i dvoje djece naših branitelja i svojim primjerom prenosimo ovu tradiciju i na mlađe naraštaje - dodao je Zečević Tadić

Prije samog polaska, svi sudionici Kolone sjećanja Brčko-Vukovaru bili su u crkvi Presvetog Srca Isusovog gdje su, kao i prethodnih godina, od velečasnog Damira Ivanovića dobili sveti blagoslov da ih čuva na njihovom putu do Vukovara.

Kolonu sjećanja ispratili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta uime hrvatskog naroda, a među njima i dogradonačelnik Distrikta Anto Domić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

- Ovo je vrlo važan događaj na simboličnoj razini da se prisjetimo žrtava koju su Hrvati prošli braneći Vukovar, kao i sve zločine koje su pretrpjeli od strane agresora, te se na ovaj način šalje poruka da se takvo zlo ne smije dogoditi - kazao je Anto Domić, dogradonačelnik Disrikta, dodajući kako iz tih zločina trebamo izvući pouke za budućnost i da šaljemo poruke mira i tolerancije.

„Kolona sjećanja Brčko-Vukovaru“ održava se već tradicionalno 14. godinu za redom, a 18. studenog na „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“ će se kolona iz Brčkog priključiti svim ostalim u Vukovaru, gdje će uz šetnju od bolnice do groblja i uz Svetu misu odati počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:47