StoryEditor
nezakonit boravak

BiH deportirala dvojicu ilegalnih migranata

Piše desk  /  13.09.2022., 11:16h

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje financiranja deportacije migranata iz Maroka

Predstavnici Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine danas su s Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka, čime je nastavljena deportacija migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od strane nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinitelje kaznenih djela i osoba koje ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu. 

Ranije je započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji s ovom državom. 

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana financijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija. 

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje financiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU paket predviđen za financiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu. 

Značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porijekla, navodi se u priopćenju. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:54