StoryEditor
prekinuta sjednica

Bevanda zahtijevao izjašnjavanje o proračunu za iduću godinu, ugroženo neometano funkcioniranje institucija BiH

Piše fena  /  24.11.2022., 17:13h

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti Nacrt Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da je nužno da se svi proračuni u BiH donose do kraja godine te da je Ministarstvo financija i trezora BiH završilo svoj dio posla jer predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem proračuna - saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Prema riječima ministra Bevande, zabrinjavajuće je i to što Fiskalno vijeće još nije usvojilo Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2025. godine, iako je ranije Ministarstvo financija i trezora BiH dalo prijedlog na izjašnjavanje.

- To je bio razlog što sam uz Proračun predložio nekoliko točaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućilo efikasno poslovanje Ministarstva financija i trezora BiH i neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebice i obveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena - naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je kako je odbijanje članova Vijeća ministara BiH da se proračun za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda.

Ministar Bevanda dodao je kako očekuje da se ovaj proces pomjeri s mrtve tačke kako bi se neometano nastavilo financijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

27. siječanj 2023 17:41