MOSTAR, 23. lipnja (FENA) - Polaganjem vijenaca na spomenike Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u parku Nobelovaca i svečanom sjednicom održanom u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH) u petak je obilježila Dan HAZU BiH.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
dan hazu bih

Bevanda: Glavna zadaća HAZU BiH istraživati i proučavati kulturnu baštinu svog naroda

Piše fena  /  23.06.2023., 18:29h

Polaganjem vijenaca na spomenike Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u parku Nobelovaca i svečanom sjednicom održanom u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH) u petak je obilježila Dan HAZU BiH.

Predsjednik HAZU-a u BiH Mladen Bevanda kazao je u razgovoru za Fenu kako se tradicionalno na ovoj godišnjoj sjednici u povodu Dana Akademije podnosi izvješće o radu za minulu godinu.

- Ove godine promovirali smo glasovitog književnika, akademika HAZU Zagreb Luku Paljetka našeg počasnog člana. To je ukupno šesti počasni član kojeg ima ova akademija. Prvi počasni član akademije bio je zagrebački rektor Marijan Šunjić, poslije njega prvi dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru Filip Čulo, zatim akademik HAZU iz Zagreba Davorin Rudolf, akademik fra Perica Vidić, te glasoviti književnik Miro Gavran - kazao je Bevanda.

Istaknuo je kako je glavna zadaća Akademije istraživati i proučavati kulturnu baštinu svoga naroda u BiH i neprekidno poticati razvoj znanosti.

- Akademije kako najviše nacionalne ustanove znanosti i umjetnosti imaju zadaću prvo istraživati i proučavati kulturnu baštinu svog naroda iz zemlje u kojoj se nalaze, kao mi u BiH. Također, moraju neprekidno poticati razvoj znanosti, umjetnosti i kulture, te skrbiti o položaju i prilikama u kojima se sve to ostvaruje. Ništa se ne ostvaruje izvan društveno-političkog konteksta, mi smo u jednom kontekstu i moramo imati svoje gledište prema tom svemu, odnosno mi očitujemo naše motrište prema svakodnevnici u kojoj živimo. To nam je zadaća i ne možemo šutjeti i biti pasivni. Ja i tim koji je provodio odluke i program Skupštine, odnosno Predsjedništva zadovoljni smo izvješćem o radu za minulu godinu - istaknuo je Bevanda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je kako HAZU BiH ima posebnu vrijednost.

- Ova akademija ima posebnu vrijednost prije svega kada je u pitanju znanost i umjetnost, daje posebnu odgovornost za one koji su organizirali ovakav projekt i daje pravu poveznicu između svih nas u BiH s obzirom da smo organizirali istu takvu akademiju srpskog i bošnjačkog naroda, a ima i jedna koja aludira da bude zajednička, ali u svakom slučaju znanost je nedjeljiva i zato mi se čini dobro da kroz našu ovdje imamo prijatelje i iz svih drugih akademija iz BiH. Za malu državu možda nas ima previše, ali sam siguran da je ovo pravo mjesto i prava akademija da ono što treba povezati kad je u pitanju naša kulturna baština i ono što treba napraviti suvremeno i povezati s vremenom ispred nas oko znanosti i umjetnosti to i napravi. Vjerujem da organiziranje naše akademije, iako je prati vrlo simbolična financijska, ali i svaka druga logistika, daje izvrsne rezultate u ovom vremenu našeg postojanja - kazao je Čović.

Dodaje kako je cilj da HAZU BiH vrlo brzo dobije i svoj prostor.

- Cilj nam je da već možda naredne godine za ovakvu skupštinu, uz obljetnicu naše akademije imamo svoje prostore da u njima obilježavamo sve ono što je prikladno obilježavati. Ono što treba posebno naglasiti je da danas nemate ni jednog znanstveno, stručnog skupa ili neke aktivnosti iz područja znanosti i umjetnost, a da akademija nije vezana i zato sada želimo napraviti one standarde koji imaju sve ozbiljne akademije na nacionalnoj razini u svijetu i našem okruženju. Teško ćemo to dostići jer tamo se ulaže ogroman materijalni potencijal i uglavnom se uvijek financiraju s razine državnog proračuna, kod nas je to malo drugačije, ali zahvaljujući predanosti i angažiranosti Uprave Akademije, mislim da možemo biti zadovoljni prvim godinama djelovanja HAZU-a BiH - istaknuo je Čović.

Inače, svečanoj akademiji nazočili predstavnici političkog, kulturnog i znanstvenog života Hercegovine među kojima i premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, te predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:15