StoryEditor
mostar

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

Piše fena  /  20.12.2023., 12:14h

Hrvatska akademija za znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH i Hrvatsko kulturno društvo Napredak potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o suradnji kojim se uspostavlja dublja suradnju na polju kulture, znanosti i umjetnosti dviju organizacija.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademik Mladen Bevanda govorio je o povijesti, kao i o značaju Napretka za sve Hrvate u BiH i izvan nje, naglasivši kako je zlatno doba Napretka bilo od 1907. do 1914. godine.  

"Potpisivanjem sporazuma s Napretkom želimo nastaviti raditi na promicanju kulture, znanosti, umjetnosti i uopće suradnje u BiH među Hrvatima, ali naravno i s drugim društvima u zemlji, Prosvjetom, Preporodom itd.", kazao je akademik Bevanda, podsjetivši da su sva ta društva osnovana još početkom prošlog stoljeća te da u suradnji tih društava nikada nije bilo problema.

image

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

FENA -

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak također je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, najavivši da će u idućem razdoblju dvije organizacije pokušati realizirati što više zajedničkih projekata, prije svega za Hrvate u BiH, ali i za sve ostale koji to žele.

Kako kaže, suradnja između dviju organizacija uvijek je bila dobra. 

"Nadam se da će ovo izroditi nekim kongresima, simpozijima koji će itekako doprijeti da se rasvijetle određeni aspekti kako društveno-kulturnih tako i svih ostalih dijelova života Hrvata u BiH", dodao je.

Predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda govorio je i o Godišnjoj skupštini HAZU-a koja je također održana danas, podsjetivši da Skupština verificira program rada Akademije početkom godine, a krajem godine Predsjedništvo, koje je izvršno tijelo HAZU-a, polaže račun Skupštine o tome što je uradilo tijekom godine.

image

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

FENA -

Podsjetio je i na veliki broj događaja koje je HAZU ili organizirao ili sudjelovao u njima, poput znanstveno-stručnog skupa pod nazivom "Odgoj i obrazovanje, kultura i znanost – most među ljudima i narodima" na kojem su sudjelovali akademici iz četiriju akademija u našoj zemlji, odnosno triju nacionalnih te ANU-a BiH te Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 200 godina osnutka prve pučke škole u Tolisi.

Treba dodati i to da su na Danu HAZU-a BiH uručili povelju o izboru počasnog akademika pjesniku Luki Paljetku.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:02