StoryEditor
republika srpska

Benzinske besramno "gulile" kupce, uzimale i 30 feninga više od propisanih maksimalnih marži

Piše desk  /  23.10.2022., 10:51h

Zbog nepoštivanja propisanih marži, od početka ožujka pa do sada benzinske crpke i marketi u Srpskoj kažnjeni su s više od 2,5 milijuna KM.

U Inspektoratu RS-a kažu da je, kad je riječ o crpkama, u ovom periodu provedeno 220 kontrola. U 139 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdani prekršajni nalozi u vrijednosti 1,9 milijuna KM.

Pojedine crpke su litru goriva prodavale i do 30 feninga skuplje nego što su smjele.

– Kazne su se uglavnom odnosile na prekoračenje propisanih marži prilikom formiranja cijena. Najveći broj benzinskih crpki, njih oko 70 posto, nakon izricanja kazne od strane Inspektorata Srpske zatražio je sudsko odlučivanje – kaže za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Prema njegovim riječima, nadležna inspekcija je u spomenutom periodu obavila i 101 kontrolu marži u tržnim centrima i marketima.

– U 69 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovi kojih je izdato 149 prekršajnih naloga u iznosu od 670.000 KM. Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice kao što su sol, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizirano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, kruh, šećer i drugo – objašnjava Gavrić i dodaje da je tržišna inspekcija RS-a angažirana u punom kapacitetu,te da će nastaviti s kontrolama.

– Pozivamo trgovce da se pridržavaju uredbi jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcioniran. Za njihovo kršenje propisana je kazna za trgovca kao gospodarsko društvo u iznosu od 10.000 KM te za odgovornu osobu 5.000 KM. Također, subjektima prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi – poručuje Gavrić.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:06