StoryEditor
član predsjedništva bih

Bećirović: Uspostavljanje dviju država - Izraela i Palestine jedino je dugoročno rješenje

Piše fena  /  18.10.2023., 16:13h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila u Gazi, priopćeno je iz njegovog Ureda.

Polazeći od ocjena i stavova koje je javno saopćio 8. oktobra 2023., još jednom je najoštrije osudio ubijanje nedužnih civila i naveo da ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi te da je zločinac svako tko ubije jednog nevinog čovjeka, navedeno je također u priopćenju.

- Nedvosmisleno osuđujem brutalni napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi, u kojem su ubijeni nevini palestinski civili među kojima je i veliki broj djece i žena. Napadi na bolnice koje predstavljaju simbol nesebične pomoći ljudima, napadi su na humanost. Zaštita medicinskog osoblja, medicinskih ustanova, pružanje medicinske pomoći ranjenicima i bolesnicima, zagarantirani su međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam svoje duboko saučešće s porodicama žrtava ovog užasnog napada, kao i s obiteljima žrtava u svim prethodnim napadima. Ubijanje nedužnih civila, nasilje i odvratni terorizam su neprihvatljivi za Bosnu i Hercegovinu - kazao je Bećirović.

U Bosni i Hercegovini, dodao je, ne smije se promovirati mržnja i osveta već kultura dijaloga i tolerancije, kao i politika mirnog rješavanja sporova.

- Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu.

U interesu je cijelog čovječanstva hitno zaustavljanje prolijevanja nedužne krvi i okončanje sukoba na Bliskom Istoku. Civilizirani ljudi iskreno suosjećaju s obiteljima žrtava bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost.

Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dviju država - Izraela i Palestine jedino je dugoročno rješenje - izjavio je Denis Bećirović.

30. travanj 2024 19:58