StoryEditor
ratni zločini

Izrael zabrinut da bi ICC mogao izdati naloge za uhićenje izraelskih visokih dužnosnika

Piše fena  /  29.04.2024., 16:10h

Izrael je izrazio zabrinutost da bi Međunarodni kazneni sud (ICC) mogao da izda naloge za uhićenje izraelskih vladinih dužnosnika zbog optužbi u vezi s ratom protiv Hamasa.

ICC, koji može optužiti pojedince za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i genocid, istražuje Hamasov prekogranični napad 7. listopada, i vojni napad Izraela na Gazu pod upravom Hamasa, koji je sada u sedmom mjesecu.

Kao odgovor na izvještaje izraelskih medija da bi ICC uskoro mogao izdati naloge za uhićenje visokih izraelskih vladinih i vojnih dužnosnika, ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je izraelska veleposlanstva da pojačaju svoju sigurnost zbog rizika od "vala ozbiljnog antisemitizma".

- Očekujemo da će se sud (ICC) suzdržati od izdavanja naloga za uhićenje visokih izraelskih političkih i sigurnosnih dužnosnika. Nećemo pognuti glave niti biti odvraćani i nastavit ćemo da se borimo - rekao je Katz.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakve odluke ICC neće uticati na akcije Izraela, ali da će predstavljati opasan presedan.

Izraelski dužnosnici zabrinuti su da bi sud mogao izdati naloge za uhićenje Netanyahua i drugih najviših dužnosnika zbog navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, prenose izraelski mediji.

Naveli su da ICC također razmatra naloge za uhićenje čelnika Hamasa.

ICC, sa sjedištem u Den Haagu, i Hamas, vladajuća grupa u Gazi, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Izrael nije članica suda i ne priznaje njegovu jurisdikciju, ali su palestinske teritorije primljene sa statusom države članice 2015. godine.

U listopadu je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan kazao da sud ima nadležnost nad svim potencijalnim ratnim zločinima koje su počinili Hamasovi borci u Izraelu i izraelske snage u Pojasu Gaze.

Khan je izjavio da njegov tim aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni u Gazi i da će oni koji krše zakon odgovarati.

Slučaj u ICC-u odvojen je od postupka za genocid koji je pokrenut protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), također sa sjedištem u Den Haagu.

ICJ, također poznat kao Svjetski sud, je sud Ujedinjenih nacija koji se bavi sporovima između država, dok je ICC krivični sud zasnovan na ugovorima koji se fokusira na individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 13:45