StoryEditor
rat s armenijom

Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu

Piše desk  /  19.09.2023., 14:03h

Azerbajdžan je pokrenuo vojnu operaciju u regiji Nagorno-Karabah koja je pod kontrolom Armenije. Zbog tog područja dvije su zemlje zaratile već dva puta.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je kako je pokrenulo antiterorističku operaciju u svojoj odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, pod kontrolom Armenije.

Napetosti oko te regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana,u kojoj živi blizu 120 tisuća Armenaca, su već mjesecima visoke.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu, javlja BBC.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost. Navode kako su SMS porukama obavijestili građane da izbjegavaju legitimne vojne ciljeve.

Azerbajdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem šestotjednom ratu 2020. Azerbajdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Od prosinca Azerbajdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovoz vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:36