StoryEditor
predsjednik SIP-a BiH

Arnautović: Za ove izbore kasno mijenjati Izborni zakon, sudac dao znak i to je to

Piše desk  /  03.05.2022., 15:26h
"Što mislite da otvorimo poseban račun u nekoj banci i pozovemo državljane BiH da uplate sredstva i tako organiziramo izbore? , rekao je Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine sutra bi trebalo raspisati izbore. No, proračun nije usvojen, pa samim time nema ni stavke koja se odnosi na financiranje izbora.

"Što mislite da otvorimo poseban račun u nekoj banci i pozovemo državljane BiH da uplate sredstva i tako organiziramo izbore? , rekao je Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH za N1.

“Ako hoćeš nađeš načina, ako nećeš nađeš razlog. Kad predsjedatelj tako neodgovorno izjavi ‘što se oni brinu, bit će sredstava, neka rade svoj posao’, pa mi ne možemo raditi svoj posao jer ne možemo potpisivati ugovore bez novca”, rekao je Aranutović.

Ako se sredstva ne osiguraju, kaže da je SIP dužan prijaviti Tužiteljstvu BiH. No, nada se da će to sve biti riješeno. Smatra da se vrši “mostarizacija BiH”.

“Scenarij je da netko bude izabran na mandat od četiri godine, a vrši ga osam. To nećemo dozvoliti”, poručio je.

Podsjeća kako su se u prošlom sazivu SIP-a redovno sastajali s ministrima i političkim odborima, ali otkako je izabran novi saziv, počele su opstrukcije onih dužnosnika koji smatraju da je moguće “zarobiti državu od političkih stranaka”.

“Ovdje se ne radi o osobnim odnosima. Mi se striktno pridržavamo izbornog zakona”, kazao je citirajući zakon.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona, kazao je kako smo zakasnili za ove izbore.

“Kada se izbori raspišu, nema promjena. Sudac dao znak i to je to. Pravila ne mogu biti primijenjena za ove, ali mogu za neke naredne izbore. Mi kao SIP podržavamo paket integriteta koji se nalazi u parlamentarnim klupama, ali nažalost nije bilo volje da se usvoji. Ne postoji nijedna formalno-pravna prepreka da se izbori održe”, rekao je Arnautović.

Kazao je kako čak razmišljaju i o tome da otvore račun u banci i pozovu bh. državljane da izvrše uplate sredstava kako bi organizirali izbore.

“Vjerujte da i takvih ideja imamo. Ali moramo se držati zakona”, kazao je.

Sjednica SIP-a BiH će biti održana 4. svibnja s početkom u 10 sati kada bi izbori trebali biti raspisani.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:29