StoryEditor
brak iz interesa

"Dobronamjerni" bračni savjetnici rado bi izmijenili ili raskinuli predbračni ugovor, jedini izlaz bi mogao biti razvod

Piše Bruno Bošnjak  /  13.07.2022., 12:39h

BiH je duboko u 27. godini poligamnog braka Bošnjaka, Srba i Hrvata, a njezin predbračni ugovor je Daytonski sporazum. Ugovoreni brak iz interesa - zaustavljanja oružanog sukoba i prolijevanja krvi - sklopljen je u SAD-u i Francuskoj te je prepun klauzula koje bi zajednicu trebale održati stabilnom, a partnere lišiti tjeskobe da bi mogli biti tlačeni od strane brojnijeg ili druga dva ako se udruže.

Najveća i najmanja ugovorna strana silom prilika i neprilika su u nešto tješnjem odnosu, pri čemu prvospomenuta kombinira izjave ljubavi upitne iskrenosti sa žestokim verbalnim prijetnjama. zbog čega drugospomenuta godinama trpi nasilje, negiranje svojih ugovorenih prava te strahuje za svoju budućnost.

Kako brak ne funkcionira, uz važnu napomenu da postoji spor oko tumačenja ugovorenih klauzula, pomoć se traži od pravnika i bračnih savjetnika iz EU i SAD-a koji su posredovali prilikom potpisivanja sporazuma.

Jači i silniji bračni drug našao je među istima neke saveznike i progurao lobiste, no puno veću ulogu igra moralni idealizam konzultiranih. Vodeći se svojim primjerima funkcionalnih brakova utemeljenima na ljubavi, neki od njih, ne svi, vjeruju kako bi klauzule trebalo ukloniti te tako ugovorenim stranama dati veću slobodu u ophođenju, pretpostavljajući da strane tu slobodu neće zlorabiti na račun drugih.

Slabo informirani bračni savjetnici nisu upoznati ili im je nepojmljivo da je bračni savez sklopljen iz interesa, te da veća sloboda u takvu odnosu silnijem partneru daje veću moć ugnjetavanja, a krhkijem partneru veći strah i opasnost od trpljenja nasilja koje, uzgred rečeno, godinama raste i već je ostavilo ozbiljne ožiljke.

Bračni savjetnici ignoriraju i sličan primjer iz svog bližeg susjedstva, Belgije, gdje stari bračni partneri uživaju prava koja jamče zaštitu interesa, identiteta i integriteta, pri čemu u tome ne vide problem kao što je slučaj s BiH.

Kako slabiji bračni partner ne vidi, unatoč neiskrenim izjavama dobre volje, želju kod glomaznijeg da se sukob riješi i ugovorne klauzule nađu ponovnu primjenu u praksu, a bez dovoljne podrške od strane savjetnika, među kojima i nekih u bliskom odnosu s nasilnim bračnim partnerom, poput mladog zastupnika koji protivno pravu i zakonu u Bundestagu govori kako je temeljna klauzula predbračnog ugovora ništavna, iako ugovor nije izmijenjen te je na snazi, najmanjem bračnom drugu kao jedino rješenje nameće se obustava bračnog odnosa, istupanje iz odnosa s nasilnom suprugom.

Nitko nije dužan trpjeti niti ostajati u zajednici u kojoj je ugnjetavan. Valja iscrpiti sva moguća druga rješenja koja ne bi išla na štetu nijednom partneru, no ako se ne nađu na sredini zadnja opcija bit će izlazak iz zajednice.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:02