StoryEditor
ep u vaterpolu i rukometu

Veliki dan za hrvatski sport: Hrvatski vaterpolisti za finale EP-a, a rukometaši protiv Austrije

Piše desk  /  14.01.2024., 10:31h

Dvije hrvatske reprezentacije danas igraju utakmice na europskim prvenstvima. Hrvatski vaterpolisti u 18:30 u Zagrebu nastupaju u polufinalu protiv Mađarske, dok drugi polufinalni par čine Španjolska i Italija, čiji susret počinje u 16:30.

Hrvatske rukometaše od 20:30 očekuje utakmica s Austrijom u drugom kolu skupine B Europskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. 

Tucak: U podsvijesti možda jest mnogima kako Mađarska ovdje nije kompletna, no oni su izuzetno jaki

Vaterpolisti Hrvatske na Europskom prvenstvu, koje se održava u Zagrebu i Dubrovniku, pobijedili su Španjolsku nakon peteraca (14:12), zatim Francusku u regularnom vremenu (12:7) te izgubili od Crne Gore nakon raspucavanja (15:13). Uslijedio je četvrtfinalni dvoboj s Grčkom, koju su izabranici Ivice Tucka savladali s 13:8 i tako ušli u borbu za medalje.

"U podsvijesti možda jest mnogima kako Mađarska ovdje nije kompletna, no oni su izuzetno jaki, opasni i imat ću ozbiljan razgovor s igračima, pojasniti im da to u podsvijesti uopće ne smije biti prisutno. Znam koliko će nas teška utakmica čekati protiv suparnika koji igra sjajno i koji je napravio veliku stvar.

No ja sam rekao i ranije još da je naša želja otići do kraja, želimo igrati finale, želimo osvojiti zlato. Napravit ćemo sve da otvorimo vrata Pariza već sada, u Zagrebu. U predivnoj atmosferi, nošeni našom publikom, mislim da imamo pravo vjerovati da možemo ići do kraja. Rekao sam da su me protiv Srbije oduševili.

Dok sam ih gledao iz Dubrovnika, protiv Grčke i Italije, mislio sam: ‘Pa hajde, igraju neopterećeno‘, ali da su u eliminacijskoj utakmici odigrali onako zrelo, s tako veličanstvenim šuterima, Taj mali broj 2, Tatrai je sjajan.

Znam od ranije Vincea Vigvarija, Adama Nagya, Feketea... Imaju 5-6 fantastičnih igrača, ljevak Burian na desnoj strani. Naša će obrana morati biti bolja nego protiv Grčke", rekao je hrvatski izbornik.

Perkovac: Kad pobjeđuješ, ništa nije teško

Rukometaši su deklasirali Španjolsku (39:29) na otvaranju Europskog prvenstva. Pod vodstvom izbornika Gorana Perkovca slijedi im susret s Austrijom, koja je turnir otvorila uvjerljivim slavljem (31:24) nad Rumunjima. Prva dva iz skupine prolaze u idući krug. 

"Spavali smo tri-četiri sata jer smo već počeli s analizom Austrije, ali to je najljepše jer kad pobjeđuješ, ništa nije teško. Pojavila se jedna stvarno izvanredna generacija igrača koja će po mojoj procjeni trajati jako dugo. Imaju nevjerojatnu volju i ambiciju da nešto osvoje i to ne treba sputavati. Stariji im igrači pomažu i stvorila se odlična kemija u momčadi, i na treningu i na terenu i u hotelu", rekao je Perkovac

"Austrija će biti neugodan protivnik s odličnim pojedincima. Ne trebamo ih se bojati, ali sigurno će biti zahtjevna utakmica. Morat ćemo kontrolirati Huteceka, Bilika i Živkovića. Usto imaju i vrlo brzu tranziciju, jako su brzi u protunapadima. Čeka nas intenzivna utakmica u kojoj moramo postaviti svoja pravila."

Perkovac je pun hvale i za austrijskog izbornika, bivšeg proslavljenog slovenskog igrača Aleša Pajoviča: "Pajovič je već dugo s njima i vidi se da su uigrani do u detalje. Nemaju širok roster, ali imaju slobodu u igri."

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:28