StoryEditor

UEFA i FIFA izgubile na sudu. Klubovi sada smiju osnovati Superligu

Piše desk  /  21.12.2023., 11:26h

Sud Europske unije presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine. To ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

UEFA-u su tužili za sukob interesa. Također, oni tvrde da UEFA i FIFA imaju ilegalan monopol na organizaciju svih nogometnih natjecanja. Projekt Superlige još je živ i može dobiti novi uzlet nakon odluke suda. Barcelona i Real tako mogu dobiti po milijardu eura sudske odštete. Nemjerljivo je koliko bi to značilo, pogotovo za Barcelonu, koja je već par godina u financijskoj gabuli.

Liga najjačih europskih klubova

Superliga je zamišljena kao natjecanje najjačih nogometnih klubova u Europi. Prilikom osnivanja kontaktirano je navodno oko 60 klubova koji su mogli u njoj sudjelovati. No u ligi, bar u prvom rangu, natjecalo bi se njih dvadesetak.

Projekt Superlige brzo je pokopan žestokom reakcijom UEFA-e, koja je zaprijetila sankcijama. Prosvjedovali su i navijači, kojima je bilo nepojmljivo da postoji neovisna liga u kojoj klubovi ne mogu ispasti niti mogu u nju ući. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:14