StoryEditor
kvalifikacije za u21 euro

U21 reprezentacija BiH odigrala neriješeno sa Švedskom: Mladi Zmajevi i nakon tri susreta ne znaju za pobjedu

Piše Fena  /  07.09.2021., 18:50h
U trećem susretu u okviru kvalifikacijske grupe F za Europsko prvenstvo 2023. godine, selekcija Bosne i Hercegovine u Trening centru N/FS BiH u Zenici je odigrala neriješeno danas protiv Švedske s rezultatom 1:1 (0:1).

U prvom poluvremenu bh. tim bio je potpuno ravnopravan, ali je dekoncentracija u obrani Nenada Nikića u prvoj minuti sudačkog dodatka omogućila je Benjaminu Nygrenu da dovede svoj tim u vodstvo od 0:1. Poravnao je iz penala u 64. minuti Anes Mašić.

Susret je počeo prilikom za BiH, nakon šuta Ivana Bašića iz slobodnog udarca u 2. minuti, ali je njegov šut sa oko 20 metara iskosa s desne strane završio preko švedskog gola. Šveđani su zaprijetili u 9. minuti, ali je šut glavom Anthonya Elange s oko sedam metara završio pored gola.

Andrija Drljo je u 12. minuti imao dobar pokušaj za bh. tim. Šut Benjamina Nygarena u 25. minuti s ivice 16-erca bh. vratar Nikola Ćetković izbio je u korner. Nakon kornera u 37. minuti, odbijenu loptu zahvatio je Drljo, ali su i gosti blokirali njegov šut s oko 13 metara.

Minutu kasnije, opet nakon kornera, slabo je reagirao švedski vratar Samuel Brolin, ali se Đorđe Milojević i Igor Savić nisu najbolje snašli. Lopta je na putu do gola pogodila u leđa jednog gostujućeg igrača. Drljo je pokušao i u 43. minuti, ali je obranio Brolin, koji je u 44. minuti bio pod pritiskom te izbio loptu izravno u noge bh. igraču. Međutim, Drljo je bio u naletu pa nije uspio iskontrolirati loptu te pucati prema praznom golu. Gosti su do poluvremena uspjeli povesti s 0:1.

U nastavku su bh. nogometaši bili konkretniji. Priliku u 59. minute imao je Adrian Leon Barišić, koji je šutirao glavom nakon kornera, ali njegova lopta nije bila i dovoljno snažna pa je vratar Brolin uspio obraniti taj šut.

Terensku inicijativu bh. tim okrunio je golom nakon što je napadač Anes Mašić u 64. minuti umakao kontroli obrane Šveđana. Vratar Brolin je istrčao i prvi stigao do lopte, koju je, međutim, ispustio iz ruku pa je Mašić krenuo prema golu.

Brolin ga je srušio, a sudac Rob Harvey iz Republike Irske pokazao je na penal te Brolinu i žuti karton. Mašić je bio siguran i penal pretvorio u gol za 1:1. Silovit šut Ivana Bašića u 78. minuti zaustavila je greda, a na odbijenu loptu natrčao je Mašić. 

Njegov šut glavom s oko dva metra završio je preko gola, ali je pomoćni sudac signalizirao zaleđe pa gol svakako ne bi bio priznat. BiH tim je i do kraja nastavio pritiskati, ali bez ozbiljnijih prilika. Šveđani su i u 90.+2. minuti bili u prilici, ali je šut Bilala Husseina vratar Ćetković sigurno obranio pa je ostalo 1:1.

BIH: Ćetković- Dedić, Milojević, Barišić, Nikić- Begić, I. Savić- Kulašin (M. Savić), Bašić (65. Grgić), Drljo- Mašić (82. Zubanović). Selektor: Slobodan Starčević.

ŠVEDSKA: Brolin- Holm, Tolinsson, Vagić, Kahl- Gustavsson (74. Aimar), Hussein, Gigović (Collander)- Nygren (74. Walemark), Prica (60. Sarr), Elanga. Selektor: Poya Asbaghi.

 

27. travanj 2024 04:53