StoryEditor
32. saveznik

Zastava Švedske podignuta u sjedištu NATO-a

Piše fena  /  11.03.2024., 14:47h

Švedska zastava je prvi put podignuta u sjedištu NATO-a u ponedjeljak na ceremoniji obilježavanja članstva zemlje u Alijansi. Švedska je postala 32. saveznik NATO-a 7. ožujka nakon što je deponovala svoj instrument pristupanja Sjevernoatlantskom sporazumu vladi Sjedinjenih Država u Washingtonu, priopćeno je iz NATO-a.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg je poželio dobrodošlicu premijeru Ulfu Kristerssonu u sjedištu NATO-a na ceremoniji podizanja zastave povodom prijema Švedske.

Govoreći uoči ceremonije, generalni sekretar je zahvalio premijeru Kristerssonu na njegovom snažnom osobnom vodstvu i posvećenosti vođenju Švedske u NATO.

- Švedska je zauzela svoje pravo mjesto za stolom NATO-a pod okriljem zaštite po članu 5 – krajnje garancije naše slobode i sigurnosti. Svi za jednog i jedan za sve - kazao je on.

Švedska zastava je istaknuta kako bi se pridružila zastavama ostalih 31 saveznika, dok je svirala švedska nacionalna himna i himna NATO-a. Ceremonije podizanja zastave održane su istovremeno u Savezničkoj komandi za operacije (SHAPE) u Monsu (Belgija) i Savezničkoj komandi za transformaciju u Norfolku, Virdžinija (Sjedinjene Američke Države).

Stojeći uz premijera Kristerssona, glavni tajnik Stoltenberg je rekao: „Pristupanje Švedske ponovo pokazuje da vrata NATO-a ostaju otvorena. Nitko ga ne može zatvoriti. Svaki narod ima pravo da bira svoj put, a svi biramo put slobode i demokracije.”

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:46