StoryEditor
švicarski milijarder

Tko je 86-godišnjak koji želi kupiti Chelsea?

Piše desk  /  03.03.2022., 07:09h
Roman Abramovič objavio je da prodaje Chelsea, a jučer je preko službene klupske stranice u nevjerojatnom potezu poručio da od prodaje kluba neće uzeti ni penija te da će sav novac donirati žrtvama rata u Ukrajini. Iako cijenu nije objavio, britanski mediji naveli su da će ruski oligarh za klub tražiti tri milijarde funti.

Trenutačno najveće izglede za kupnju kluba ima konzorcij od nekoliko investitora na čijem čelu je 86-godišnji švicarski milijarder Hansjorg Wyss težak 5.1 milijardu dolara. Swiss je švicarskim medijima potvrdio da mu je ponuđeno da kupi slavni engleski klub.

"Abramovič pokušava prodati sve svoje vile u Engleskoj, a rješava se i Chelseaja. U utorak sam dobio ponudu da kupim klub zajedno s još trojicom investitora. Naravno da sam zainteresiran, ali prvo moram dobro sve analizirati i onda donijeti odluku. Sigurno sam neću kupiti klub, vjerojatno će nas biti šest ili sedam", rekao je Wyss.

Wyss je studirao na Harvardu te je nakon studija pokrenuo biznis u čeličnoj industriji te prodaji zrakoplova. Nakon toga je 1977. godine osnovao tvrtku Synthes USA koja se bavila proizvodnjom medicinskih pomagala. U međuvremenu je u tome postala jedna od najuspješnijih na svijetu, a 2012. godine je prodao tvrtki Johnson&Johnson za 19.7 milijardi dolara u kešu i dionicama.

Dio tog novca uložio je u bio-tech tvrtke, a poznat je kao jedan od najvećih švicarskih filantropa. Njegova humanitarna zaklada vrijedna je preko dvije milijarde dolara, a 2014. godine donirao je 120 milijuna dolara dvama sveučilištima u Zürichu na kojima je započeo studij.

Kroz deset godina donirao je milijardu dolara za očuvanje oceana, a stalno se zalaže za veće poreze bogatašima te za pristupanje Švicarske Europskoj uniji. Dosad nikad nije ulagao u sport, a kupnju Chelseaja vidi kao novu poslovnu priliku.

Dnevnik.ba

11. svibanj 2024 13:07