StoryEditor
zbog rusa i bjelorusa

Tenzije u Wimbledonu: Igrači tražili od ATP-a da ukine bodove

Piše hina  /  11.05.2022., 13:42h
Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima naišla je većinom na oštre osude u teniskom svijetu.

Najbolji svjetski tenisači traže od svog udruženja (ATP) da ukine bodove za ovogodišnje izdanje turnira u Wimbledonu, nakon što su prošli mjesec čelnici All England Cluba odlučili zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima zbog ruske invazije u Ukrajini, objavio je britanski dnevnik The Telegraph.

Takva odluka bi mogla biti donijeta u sljedeća 24 sata, a za to je potrebna natpolovična većina glasova Upravnog odbora ATP-ja koji čine trojica igračkih predstavnika te trojica predstavnika turnira. U slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje glas predsjednika ATP-a, nekadašnjeg talijanskog reprezentativca Andree Gaudenzija.

Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima naišla je većinom na oštre osude u teniskom svijetu, kako od igračica i igrača, tako i od njihovih udruženja, ATP i WTA, čiji je temeljni postulat da svi imaju jednako pravo sudjelovanja.

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt branio je odluku tezom da je to "najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima".

Uspiju li igrači u svojoj inicijativi i ATP doista ukine bodove za ovogodišnje izdanje Wimbledona, to bi otvorilo mogućnost bojkota od strane najboljih tenisača svijeta kakav se dogodio i u ljeto 1973. Tada su gotovo sva velika teniska imena odlučila preskočiti nastup u Wimbledonu podupirući Nikolu Pilića kojeg je Teniski savez Jugoslavije suspendirao, zbog spora oko nastupa u Davis Cupu.

Bez ATP bodova, Wimbledon zapravo postaje samo vrlo bogata teniska ekshibicija, s nagradnim fondom od 35 milijuna funti, što nije zanemarivo.

Odluče li se tenisači za takav korak, očekuje se da će i Ženska teniska udruga (WTA) povući isti potez.

Naravno, ostaje i mogućnost da Wimbledon promijeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima. Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira bit će zaključeno početkom sljedećeg tjedna te bi do tada morao biti poznat rasplet ove priče.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 10:25