StoryEditor
oi u parizu

Rusima i Bjelorusima zabranjeno sudjelovanje na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu

Piše desk  /  21.03.2024., 13:24h

Rusi i Bjelorusi neće sudjelovati u paradi sportaša na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. u srpnju, priopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Sportaši iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za najveću smotru svjetskog sporta sudjelovat će bez svojih zastava i himni zbog ruskog napada na Ukrajinu, koji je počeo 2022. godine.

Budući da sudjeluju „individualno“ kao neovisni sportaši (AIN) neće moći hodati u ceremoniji otvaranja, ali „imat će priliku da osjete događaj“, rekao je bez dodatnih detalja James Macleod, direktor Olimpijske solidarnosti unutar MOK-a.

Izvršni komitet MOK odredio je u utorak zastavu posvećenu Rusima i Bjelorusima sa slovima „AIN“ na zelenoj pozadini, kao i kratkom himnom bez riječi, koja će se svirati u slučaju njihove pobjede na Igrama u Parizu.

Sportaša iz ove dvije zemlje neće biti puno – samo 12 Rusa i sedam Bjelorusa do sada se kvalificiralo za Olimpijske igre 2024. Stručnjaci olimpijskog tijela predviđaju, „prema najverojatnijem scenariju“, da će na Igrama biti ukupno 36 Rusa i 22 Bjelorusa, a da će ih maksimalno biti 55, odnosno 28.

Pošto se kvalificiraju, morat će izaći pred komisiju koju je uspostavio MOK da potvrdi njihovu podobnost – traži se da nisu aktivno podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:27