StoryEditor
formula 2

Može li se mladić ‘hrvatskih korijena‘ probiti do Formule 1? Na odličnom je putu i trenutno dominira u F2

Piše T.R.  /  27.05.2022., 13:40h

Odvezene su četiri utrke u prvenstvu Formule 2, a uoči pete postaje u Monte Carlu lidersku poziciju drži 22-godišnji Brazilac zanimljivog prezimena - Felipe Drugovich.

Vozač 'MP Motorsporta' odlično je otvorio sezonu i već ima 26 bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja. Posebno se istaknuo u posljednjoj utrci u Španjolskoj gdje je u dva dana ostvario dvije pobjede; u sprint utrci te u nedjeljnoj glavnoj.

U sprintu se s četvrtog mjesta već u prvom zavoju probio na čelo poretka i vodeću poziciju nije puštao do kraja, a onda je u nedjelju odradio još bolji posao.

Dugo je Drugovich vozio na soft (mekim) gumama i izbio na prvo mjesto kada su svi ispred njega otišli u box. Kod njegovog ulaska u box mehaničari su napravili grešku te mu je prijetili i kazna od 5 sekundi. Ali, 10 krugova prije kraja lakoćom s novijim gumama prelazi na prvo mjesto i bježi preko 5 sekundi prvom pratitelju te mu ni moguća kazna nije mogla oduzeti pobjedu.

Drugovichevu dominaciju u Španjolskoj pogledajte OVDJE!

Ovim nastupom u Barceloni, Drugović je još više skrenuo medijsku pozornost na sebe, ali i momčadi iz Formule 1. Osim brzine, pokazao je da itekako zna sačuvati gume što je vrlo važno u 'najbržem cirkusu na svijetu'.

Njegovi nastupi i pobjede još su vrjednije jer iza njega ne stoji jaka akademija koja mlade vozače kroz F2 želi približiti F1. Najveća podrška Felipeu je njegova obitelj koja je ujedno i njegov najveći sponzor. No, Formula je skup sport i obitelj mu više od ovoga ne može pomoći.

image

Trenutni poredak u F2

SCREENSHOT -

Perez primjer kako u F1

Osvoji li naslov prvaka u F2, čelnici momčadi u F1 trebali bi se početi raspitivati za njega, barem bi tako bilo pošteno, ali nažalost veću pažnju imaju vozači akademija.

No, ono što Drugovichu ide u prilog je da dolazi iz velike zemlje koja je poznata po velikim vozačima u F1 i koja od Felipea Masse nema pravu zvijezdu u ovom sportu.

Ako država stane uz njega, Drugovich bi mogao 'upasti' u najelitniji rang. Primjer možemo pronaći u Meksikancu Sergiju Perezu koji je bio poželjan za svaki tim jer je sa sobom vukao bogate sponzore iz tako velike zemlje.

Uzmemo li sve ovo u obzir, Drugovichu je onda najveći konkurent za mjesto u F1 drugi Brazilac u F2 Enzo Fittipaldi.

Fittipaldi je lošije plasirani vozač od Drugovicha, ali je dvije godine mlađi i ima zvučnije prezime u motosportu jer je unuk Emersona Fittipaldija, dvostrukog prvaka F1.

Tko je Felipe Drugovich?

Drugovicheva obitelj je vlasnik lanaca trgovina auto dijelova u Brazilu i iz tog posla dolazi najveća financijska pomoć za Felipea. Rođen je u Maringi u Brazilu, a ljubav prema utrkama naslijedio je od stričeva Sergija i Oswalda koji su se utrkivali u nekim nižim kategorijama auto-moto sporta.

Pored brazilskog ima i talijansko državljanstvo jer mu obitelj vuče korijene iz Austrije i Italije. Za svoje prezime je rekao kako zna da je slavenskih korijena.

"Pradjed mi je rođen u Austro-Ugarskoj u Beču, a odrastao je u Trstu te je 1913. došao u Brazil. Izvorno, pezime je glasilo Drugovič ili Drugović i znam samo da je slavenskog porijekla. Čuo sam da je Hrvatska lijepa destinacija i veoma je blizu mog prebivališta na sjeveru Italije i možda je jednog dana posjetim", kazao je Drugovich u jednom intervjuu.

U drugom intervjuu je kazao kako mu je nadimak 'Sin Zmaja' jer 'drugo' znači zmaj, a 'vich' bi se na slavenskim jezicima moglo prevesti kao 'sin od'. Mada, kada bi čitavo prezime prevodio na slavenske jezike, ne bi bilo čudno da ga, ako nastavi s ovakvim vožnjama, promijeni u Prvovich.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 07:17