StoryEditor
1. hnl

Dinamo ga otpisao, umirovio se, pa pola godine kasnije razbio Modre

Piše desk  /  24.01.2024., 09:28h

Duje Čop (34) odigrao je utakmicu života protiv Dinama, kluba u kojem se proslavio i koji ga je ljetos odbacio. Čop se nakon toga ostavio nogometa, da bi mu se nakon pauze vratio u Lokomotivi. I to kako. Nakon 293 dana bez gola napadač koji je izgubio pravo da ga se zove golgeterom uništio je Dinamo tako što mu je zabio sva tri gola za pobjedu Lokomotive na Maksimiru (3:0) u zaostaloj prvenstvenoj utakmici.

To je povijesni trijumf i osobni pothvat. Čop je tako postao prvi igrač u 32 godine SuperSport HNL-a koji je zabio hat-trick za pobjedu protiv Dinama na Maksimiru. Prije Hajdukovog djeteta Čopa Dinamu je tamo tri gola zabilo Dinamovo dijete Siniša Odorjan. No Dubrava je te 1993./94. u susjednom kvartu izgubila 5:3. 

Proljetos je golom smijenio Čačića. Nakon toga nije napravio ništa sve do hat-tricka grogiranom Jakiroviću

Vratimo se onom golu 5. travnja prošle godine, prije gotovo 300 dana, zadnjem Čopovom prije povijesnog hat-tricka Dinamu. I taj je zabio Dinamu kao igrač Šibenika na Šubićevcu za dramatičnu pobjedu 2:1 i prolaz u finale Kupa. Tako je smijenio Antu Čačića. Mnogi su uvjereni da je ni deset mjeseci kasnije presudio još jednom Dinamovom treneru. No bez obzira na to dobio Sergej Jakirović otkaz ili ne, Čopov podvig protiv Dinama je fascinantan.

Fascinantne sličnosti s ocem Davorom

Uostalom, kao i životni i sportski put ovog Dalmatinca rođenog u Vinkovcima u predvečerje rata. Tamo je došao na svijet jer mu je otac Davor bio golgeterska legenda Dinama Vinkovci, kako se tada zvala Cibalija. I on je, poput Duje, ponikao u Hajduku, ali se, poput sina, proslavio daleko od kuće. Davor Čop je 1985./86. bio najbolji strijelac Jugolige. I dok je on to uspio igrajući za vinkovački, njegov sin Duje je najbolji strijelac hrvatske lige postao 28 godina kasnije zabijajući za zagrebački Dinamo. Još jedna koincidencija: i otac i sin su najbolji strijelci liga postali s po 22 gola. 

Duje Čop je u Dinamu u 124 utakmice zabio 61 gol, a 19 ih namjestio te je dvije sezone bio najbolji strijelac kluba, od čega jednom, kao što smo naveli, najbolji strijelac lige. Čop je onda u 25. godini postao nomad. Zapravo, to je bio i ranije, jer je već do Dinama igrao za Hajduk, u kojem je ponikao. Kao igrač Bilih bio je na posudbi u portugalskom Nacionalu. Otpisan na Poljudu, preselio se kilometar dalje, u RNK Split, u kojem se probio. Na Maksimir je došao 2012. i proslavio se i onda 2015. krenuo na turneju po Italiji (Cagliari), Španjolskoj (Malaga, Valladolid, Sporting Gijon), Belgiji (Standard). Dinamo ga je vratio u ljeto 2021., ali i onda je vječni lutalica krenuo na novi đir posudbi - Celje, pa spomenuti Šibenik. 

Izbacio je Dinamo iz Kupa, a na Maksimiru su ga otpisali. Ostavio se nogometa

Tamo je, dakle, izbacio Dinamo iz Kupa, ali i odmah zatim nestao. Šibenik je ispao u drugu ligu, a Čop se s posudbe vratio u Dinamo. Ali tamo je otpisan. Bez ugovora i kluba, umoran od vječnog lutanja, ostavio se nogometa. Vratio mu se tek kasnije ove sezone u Lokomotivi, već petom klubu u HNL-u. Ali tamo je sve do sinoćnjeg masterclassa na Maksimiru bio epizodist.

Ove sezone je bio katastrofalan. Do partije života na Maksimiru

Pogledajmo, uostalom, njegove porazne brojke. U samo 7 nastupa ušićario je tek 186 minuta. Još nestvarnije za napadača zvuči podatak da je do utakmice s Dinamom ove sezone imao ukupno 3 udarca na gol, od čega 2 u okvir gola i 0 golova. I onda je napadač koji je u zadnjih pet i pol sezona ukupno zabio mizernih 12 golova sinoć kod Dinama imao 5 udaraca, 4 u okvir i 3 gola.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 06:42