StoryEditor
putin i hollywood

Ove holivudske zvijezde su pjevale i družile se s Putinom, a danas bi najradije izbrisali snimke

Piše desk  /  13.03.2022., 07:45h
Iz današnje perspektive to izgleda kao nadrealan trenutak, no jednom u povijesti Vladimir Putin zapjevao je pjesmu Blueberry Hill na dječjoj dobrotvornoj priredbi u Sankt-Peterburgu, dok mu je mnoštvo slavnih oduševljeno pljeskalo.

Bilo je to 2010. godine, a u publici su se nalazili Sharon Stone, Kevin Costner, Kurt Russell, Goldie Hawn, Gérard Depardieu, Vincent Cassel i Monica Bellucci. Svi su pljeskali kao da su na školskoj priredbi, i ne pomišljajući na raniju rusku invaziju u Gruziji ili trovanje Aleksandra Litvinenka, prenosi Index.

"Iz današnje perspektive ovo izgleda kao nastup Dr. Evila, no manje je smiješno. 2022. godine, nakon Putinovog nemilosrdnog napada na Ukrajinu, njegovi gosti vjerojatno shvaćaju da su bili naivni, možda su i posramljeni, no nisu jedini koji su se priklonili Putinu u nekom trenutku. U njihovu obranu, pojavljivanje u Sankt-Peterburgu dogovorio je Samuel Aroutiounian, Njujorčanin specijaliziran za pojavljivanja holivudske A liste u Rusiji. Kasnije je rekao da nije imao pojma da će se na eventu pojaviti Putin", piše The Guardian.

U ovom trenutku velika imena poput  Angeline Jolie, Seana Penna i Marka Ruffala daju svoju podršku napadnutoj Ukrajini, a Hollywood se pokušava što više odmaknuti od dana kad je zvijezdama bilo prihvatljivo javno pojavljivanje s Putinom.

Rusija je tada bila važno rastuće filmsko tržište i bila je interesantna slavnima. Tako se Jean-Claude Van Damme 2007. s Putinom družio na MMA eventu u Sankt-Peterburgu, dok je Leonardo DiCaprio došao s njim razgovarati o zaštiti velikih mačaka 2010. godine. Putin je dotad već učvrstio svoju vlast, a mediji su radili u njegovu korist.

"Mrak znači slobodu, a svjetlo odgovornost. Putin je zasigurno svjetlost. Pokušava sve popraviti, sve organizirati. Ali to je jako loše za slobodu", govorio je tada redatelj Timur Bekmambetov.

Ono što je Putinu trebalo u tom trenu, kad se suočavao s osudama zbog agresije u Čečeniji i Gruziji te su postojale sumnje da državne strukture stoje iza ubojstava Litvinenka i Ane Politkovske, bio je međunarodni legitimitet. Fotografije s velikim zvijezdama i druženja u VIP dijelovima raskošnih zabava pomogli su normalizirati ga u očima svijeta.

Bar je tako on mislio u tom trenutku. No 2014., nakon aneksije Krima, holivudske face počele su se udaljavati. Aroutiounian je tada govorio o poznatima: "Puno se više boje da bi im druženje s Putinom moglo ubiti karijere. Ne znaju što će im se dogoditi kad se vrate kući. Doživjet će val kritika."

Neki se ipak nisu željeli odmaknuti od njega te su mu ostali vjerni do današnjih dana. To su Gerard Depardieu, Mickey Rourke, Steven Seagal i redatelj Oliver Stone.

Za Rourkea je Putin bio "pravi gospodin"

Depardieu je uzeo rusko državljanstvo, što mu je dobro došlo jer je kritizirao francusku vlast zbog poreza, a u Rusiji su porezi niži. Rusiju je nazivao "velikom demokracijom", a 2014. je Ukrajinu nazvao "dijelom Rusije".

Nakon ruske invazije na Ukrajinu smanjio je doživljaj: "Ja sam protiv ovog bratoubilačkog rata. Ja kažem: 'Zaustavite oružje i pregovarajte.'"

Nakon aneksije Krima Mickey Rourke je Putina nastavio nazivati "pravim gospodinom", a snimljen je i kako kupuje majicu s Putinovim likom u Moskvi.

"Sreo sam ga nekoliko puta i bio je vrlo cool tip, gledao me ravno u oči", pričao je za Sky News. Ipak, tvrdio je da Rusiju ne voli zbog Putina, nego zbog svoje cure: "Tu je stvar u obitelji. Briga me za politiku, to nije moje područje."

Seagal ne odustaje

Seagal je rusko državljanstvo dobio 2016. godine pa je Putinovu aneksiju Krima nazvao "vrlo razumnom" i hvalio predsjednika kao "jednog od najvećih živućih svjetskih lidera". 

Ni nakon invazije na Ukrajinu nije pretjerano promijenio priču: "Gledam na Rusiju i Ukrajinu kao na jednu obitelj i stvarno vjerujem da vanjski subjekt troši ogromne svote novca na propagandu kako bi isprovocirao dvije zemlje da budu u međusobnom sukobu", rekao je za Fox News.

Stoneov slučaj je složeniji. Već je snimao dokumentarce o Fidelu Castru i Hugu Chávezu, tako da je Putin bio logičan izbor. Njegova četverosatna serija iz 2017., Intervjui s Putinom, udovoljava ruskom predsjedniku, ali ga ispituje o Čečeniji, o ruskoj "demokraciji" i o miješanju u izbore.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:20