StoryEditor
srpski redatelj

Kusturica se sastao s Putinom i nazvao rat u Ukrajini ‘povijesnom pravdom‘ te tražio novac za filmove

Piše desk  /  03.04.2024., 11:27h

Reditelj Emir Kusturica jučer je razgovarao u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, uz skandalozno opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Tom prilikom Kusturica je, između ostalog, zahvalio Putinu na navodnoj "povijesnoj pravdi" u Ukrajini kazavši kako je to "početak novog svijeta".

Na početku razgovora sugovornici su se prisjetili da su se posljednji put vidjeli na Kulturnom forumu u Sankt Petersburgu 17. studenog prošle godine.

Također, Kusturica je informirao Putina da želi snimiti "ruski triptih" od tri filma po piscima Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju te je zatražio podršku.

"Imam ideju da napravim triptih u novom svijetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove ‘Inženjer lakih šetnji‘ – to je moja suvremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča‘ – veoma smiješna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film ‘Kozaci‘ Lava Nikolajeviča Tolstoja", naveo je Kusturica.

Rekao je da planira završiti karijeru nakon rada na "ruskom triptihu" i filmu "Lovor" po djelu Jevgenija Vodolazkina.

Putin je ideje Kusturice nazvao "veoma zanimljivim" kazavši kako Kusturicino obraćanje povijesti može biti "vrlo zanimljivo i produktivno".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:23