StoryEditor
luka peroš

Hrvat glumi kontroverznog nogometnog trenera u seriji inspiriranoj Barcelonom

Piše hina  /  20.04.2024., 14:02h

Hrvatski glumac Luka Peroš glumi kontroverznog nogometnog trenera u novoj španjolskoj seriji La Academia, inspiriranoj Barceloninom nogometnom školom La Masia.

Sportska drama La Academia govori o skupinama mladih nogometaša i nogometašica koji treniraju u najboljem klubu na svijetu, imaginarnom Apolo FC, nadajući se ulasku u prvu momčad. Serija je usredotočena na teme poput društvenih razlika, identiteta, rasizma, mačizma i zloupotrebe položaja, a također i na obiteljske interese, strah od neuspjeha, mentalno zdravlje i profesionalno natjecanje.

Peroš (47) živi u Barceloni, a ranije je sudjelovao u reklamama španjolskog nogometnog prvaka Barcelone. U Španjolskoj je poznat po ulozi u seriji Kuća od papira (La casa de papel) gdje je glumio člana skupine pljačkaša. On u seriji La Academia ima ulogu trenera Pattersona, predstavnika stare nogometne škole koji žensku ekipu vodi do krajnjih granica izdržljivosti i čije su metode rada upitne.

"To je zahtjevan i težak trener, kod kojeg ima i emocija i ranjivosti, ali iznad svega je tvrdoglav i ne odustaje od svog načina", rekao je Peroš o svojoj ulozi. Dodao je da bi volio vidjeti reakcije mladih igrača i igračica na seriju jer oni svakodnevno žive u tom svijetu nadajući se postati nogometne zvijezde. "U seriji se vide dobre i loše strane nogometa", napomenuo je.

Ženske ekipe imaju veću vidljivost u Španjolskoj nego ranije

Serija od osam nastavaka počela se snimati u Kataloniji krajem ožujka 2023., četiri mjeseca prije nego je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales poljubio u usta igračicu Jennifer Hermoso na podiju prilikom dodjele zlatnih medalja za osvojeno Svjetsko prvenstvo. Sudski postupak vezan uz taj slučaj i dalje traje.

Glumica Mia Sala-Patau, koja u seriju glumi igračicu Belén, kaže da ženske ekipe danas imaju veću vidljivost u Španjolskoj nego ranije zbog trenutnih uspjeha među kojima su osvajanje Svjetskog prvenstva i Lige nacija. "U seriji se također vidi kako naš trener Patterson koristi zlostavljačke tehnike, kao što se vidjelo i u stvarnosti i što ponekad nije samo fikcija", rekla je Sala-Patau.

La Academia se počela prikazivati ovaj mjesec na katalonskoj medijskoj platformi 3Cat i Amazonovom Prime Videu.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 19:17