StoryEditor
Jajce

Brtan: Željeli smo da jubilej Igara obilježimo na poseban način

Piše DESK  /  03.09.2021., 12:27h
Ove godine Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, jedan od najstarijih kazališnih festivala u Bosni i Hercegovini, obilježava dvostruki jubilej - 50 godina od osnivanja festivala (1971.) te 40 izvedenih izdanja festivala, s obzirom na pauzu nastalu tijekom i nakon rata.

Za jubilarne Kazališne igre nije bilo selekcije te one traju 11 dana i to od 25. kolovoza do 4. rujna, a predstavlja se 10 kazališnih kuća.

- Htjeli smo pružiti mogućnost kazališnim kućama da same odaberu predstave koje one smatraju da su nabolje i da s njima dođu i da se predstave na Igrama - rekla je za Fenu direktorica Doma kulture i Kazališnih igara Smiljka Brtan.

Govoreći o uspjehu organizacije jubilarnih Kazališnih igara, direktorica Doma kulture Jajce koji je i organizator Igara, navela je da je Vijeće igara zauzelo stav da se jubilej treba obilježiti na poseban način.

- Smatrali smo značajnim da sva profesionalna kazališta mogu doći u Jajce predstaviti se s najboljim predstavama. Za jubilej smo odlučili izdati Monografiju o 50 godina nastanka Kazališnih igara i 40 godina izvođenja samog festivala u Jajcu, koju je uredio Marko Misirača - navela je Brtan.

Ona je istaknula kako Kazališne igre imaju potporu općine Jajce financijsku i u organizacjskom smislu, te da financijsku potporu imaju i od nadležnih ministarstva - Ministarstva kulture Srednjobosanske županije, Federalnog ministarstva kulture i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovih dana Kazališne igre, za koje se može reći da su uz sve teškoće uspješno realizirane, bliže se kraju.

Brtan se nada kako će Igre s obzirom na značaj i tradiciju nastaviti trajanje i u narednim  godinama.

- Nadam se kako svake godine Igre dižemo za jednu ljestvicu više u samoj kvaliteti. Isto tako se nadam da se vidimo ovdje i na 41. Kazališnim igrama koje planiramo iduće godine raditi u šestom mjesecu, kako su bile i prije pandemije - izjavila je Brtan.

Nakon što su jubilarne Kazališne igre održane bez selekcije te su se predstavila skoro sva kazališta Bosne i Hercegovine, od iduće godine Igre se vraćaju na izbor selektora koji će odabrati sedam predstave za sudjelovanje na 41. Pozorišnim igrama.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 01:13