StoryEditor
Metalleghe Silicon

Gasi se gigant iz Jajca, na biro ide više od stotinu radnika

Piše desk  /  10.12.2023., 09:01h

Firma za proizvodnju silicij-metala Metalleghe Silicon u Jajcu ovog je tjedna uručila otkaze za više od stotinu radnika. Gotovo godinu uprava firme i lokalna zajednica tražili su pomoć, upozoravajući da će ih visoka cijena električne energije ugasiti. I ugašena je, a radnici uz otpremnine upućeni na biro za zapošljavanje, piše Federalna televizija.

Nakon skoro dvije decenije proizvodnje firma u italijanskom vlasništvu, koja je prošle godine bila među deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, godinu koja je na izmaku počela je prvo neproduženjem nekoliko desetina ugovora na određeno vrijeme. Zatim je proizvodnja ugašena, a radnici dolazili u krug fabrike, vjerujući u njen spas. Sve do ovog tjedna.

- Sve te mjesece radnicima su isplaćivane plaće iako ništa nismo radili. Poslodavac nije poslovao. Na kraju ove godine i resursi poslodavca su se istrošili, pa je morao povući drastičnu mjeru - dati otkaze svim zaposlenicima - govori bivši radnik Sanjin Žuna.

Neće pred kameru

- Nešto što je simbol grada, što je radilo i proizvodilo jedno stoljeće, donoseći sigurnost jednom dijelu stanovništva koje se naslanjao na rad ove fabrike – danas ne radi - ističe Edin Hozan, načelnik Općine Jajce (SDA).

Direktorica firme Jelena Kuridža nije željela pred kameru, pa čak ni o razlozima gašenja proizvodnje, dok je u pisanom odgovoru istakla kako će sva zakonska prava otpuštenih radnika ispoštovati. Prvi čovjek Jajca kaže sve je moglo biti drugačije.

- Možemo govoriti o cijeni električne energije, cijeni proizvoda koji su oni proizvodili itd. Međutim, rekao bih da je stvarni razlog nebriga institucija države, vlasti da pomognu ovakvim privrednim subjektima - dodaje Hozan.

No, nažalost, nisu. Pa Suad Agić, koji skoro od početka radi u ovoj fabrici i zarađenom plaćom izdržava svoju četvoročlanu obitelj, dok s rješenjem o otkazu čeka da se prijavi na biro za zapošljavanje, ne želi vjerovati da je kraj:

- Nema više posla, zima ide. Što će biti, ne znamo, ali opet imamo neku nadu.

Simbol grada

- Dalja sudbina je neizvjesna. Imamo sad to primanje sa biroa do nekog narednog posla - dodaje Žuna.

U ponovno pokretanje proizvodnje želi vjerovati i Marko Glavaš, koji je među malobrojnim radnicima kojima otkaz nije uručen.

- Trenutno je ostala uprava, inžinjeri i administracija i iskreno se nadam i vjerujem da će se iduće godine nešto promijenit, pa da će se stvoriti uvjeti da se ponovo pokrene proizvodnja - kaže on.

No, gašenjem posljednje tri od pet peći koje je u okviru nekadašnjeg giganta Elektrobosne opsluživalo više od tri tisuće radnika i koji je bio simbol grada gasi se i nada da će proizvodnja ponovo oživjeti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:48