StoryEditor
užas u hrvatskoj

Udomitelji zlostavljali i izrabljivali petoricu mentalno oboljelih muškaraca

Piše fena  /  14.03.2024., 16:53h

Zagrebačka policija prijavila je 67-godišnjaka i 30-godišnjaka te 62-godišnjakinju koji su fizički kažnjavali i izrabljivali pet odraslih mentalno bolesnih muškaraca smještenih u udomiteljskoj obitelji na području Vrbovca.

Trojac je pritvoren i prijavljen zbog kaznenog djela trgovanja ljudima na štetu pet muškaraca u dobi od 47 do 72 godine, izvijestila je policija. Za to nedjelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do 10 godina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je 67-godišnjak unazad desetak godina pribavio dozvolu za udomljavanje odraslih, a u travnju 2022. član obitelji je, kažu u policiji, ishodio dozvolu za udomiteljstvo četiri odrasle osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Trojac je osumnjičen da je udomljene muškarce fizički kažnjavao, prisiljavao na rad, ograničavao im slobodu kretanja te da su zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja udomljenih nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora.

Policija sumnja da su ih prisiljavali na teške fizičke poslove na imanju, gdje su morali hraniti i opsluživali domaće životinje raditi u vinogradu, na polju i slično. Za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji, žrtve su tijekom noći bile zaključane i bez nadzora, dodala je policija, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:29