StoryEditor
ODLAZAK SREBRNE OLIMPIJKE

Tragična vijest iz Splita: Umrla jedna od najboljih hrvatskih košarkašica u povijesti

Piše Desk  /  15.09.2021., 12:24h
Osnovala je košarkašku akademiju sa suprugom Vjekoslavom Lokicom, nogometnim trenerom, a najveće igračke uspjehe pamti s reprezentacijom bivše države u Seulu 1988. i na EuroBasketu 1991.

Jutros je iz Splita stigla tužna vijest. U 52. godini zauvijek nas je tragično napustila proslavljena hrvatska košarkašica, trenerica i izbornica mlađih reprezentacija Žana Lelas, potvrdio je za 24sata obiteljski prijatelj i otac djevojčice koju trenira.

Bila je jedna od najtalentiranijih košarkašica poniklih u Splitu. Dugo je igrala za reprezentaciju bivše Jugoslavije i Hrvatske, a najveći joj je uspjeh srebro s Olimpijskih igara u Seulu 1988. Tri godine poslije na EuroBasketu u Izraelu osvojila je srebro.

Igrala je i u slovenskim Ježicama, talijanskoj Messini, francuskom Strasbourgu, španjolskoj Zaragozi. Karijeru je završila u zagrebačkoj Croatiji 2009., s 39 godina. Nakon toga vratila se u Split.

Kad je otišla u igračku mirovinu, 2016. godine pokrenula je privatni košarkaški klub, KAŽL - Košarkašku akademiju Žana Lelas, skupa sa suprugom, nogometnim trenerom Vjekoslavom Lokicom.

Klub su u kratko vrijeme digli u prvoligaško društvo i odgojili nekoliko talentiranih igračica koje i danas nose mlađe reprezentativne kategorije.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 06:30