StoryEditor

Šef splitske policije iznenada dao ostavku. "Moj sin je sudjelovao u premlaćivanju"

Piše desk  /  07.04.2024., 10:36h

Splitsko-dalmatinska policija poslala je jutros medijima priopćenje u kojem dosadašnji načelnik te policijske uprave Slobodan Marendić podnosi ostavku.

Marendić u priopćenju navodi da je jedan od njegove trojice sinova u noći s petka na subotu sudjelovao u premlaćivanju muškarca kod splitskog noćnog kluba. Žrtva premlaćivanja se u splitskoj bolnici bori za život.

Priopćenje PU splitsko-dalmatinske u kojoj dosadašnji načelnik Marendić objavljuje da podnosi ostavku prenosimo u cijelosti.

U ozljeđivanju mladića sudjelovao je i jedan od mojih sinova"

"Poštovani,

ovim putem vas želim obavijestiti da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško ozlijeđen, a o čemu je policijska uprava jučer izvijestila javnost.

S obzirom na to da je u ozljeđivanju mladića sudjelovao i jedan od mojih sinova, provođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne neovisnosti.

"Privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac nespojiva je s mojom profesionalnom ulogom načelnika policije"

Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti sam se osobno ogriješio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave.

Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a. Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organiziramo i provodimo nemam moralno pravo ostati na čelu ove policijske uprave.

Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Izrazio žaljenje obitelji pretučenog mladića

Zahvaljujem svim djelatnicima, kolegama i nadređenima na suradnji i korektnosti prethodnih godina i siguran sam da će razumjeti moju odluku.

Obitelji ozlijeđenog mladića izražavam žaljenje zbog ovakvog događaja i nadam se prije svega što skorijem ozdravljenju njihova sina", poručio je Marendić.

MUP: Ostavka je prihvaćena

Iz MUP-a je stiglo priopćenje u kojem se navodi kako je ostavka prihvaćena. 

"Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić jutros je podnio ostavku, odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 2. svibnjem 2022. godine.

Uvažavajući motive za takav postupak načelnika PU splitsko-dalmatinske, glavni ravnatelj policije Nikola Milina predložio je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću prihvaćanje ostavke, što je i učinjeno. 

Poslove načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do daljnjega će obavljati sadašnji zamjenik načelnika policijske uprave, Marko Srdarević", priopćio je MUP. 

Prije šest godina dao ostavku jer mu je pijani sin slupao službeni auto pa ga vratili na funkciju

Marendić je, inače, jednom već podnosio ostavku zbog drugog sina. Naime, 2018. godine tada 19-goodišnji Marendićev sin pijan mu je slupao službeni poliicjski auto. 

Marendić junior službeni je Ford Focus, koji je njegov tata dobio na korištenje, slupao je 16. listopada 2018. u 3 sata ujutro u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmjereno mu je 1.70 promila alkohola u krvi. Marendićev sin nije mogao legalno sjesti za volan službenog policijskog auta. 

"Sin mi se osjetio sposoban i hrabar, umjesto da je otišao leći kao što sam mislio, uzeo je ključ, otišao po djevojku i to se dogodilo. Udario je u most na Bačvicama. Srećom nikoga nije udario niti ozlijedio, a i sam je prošao bez ozljeda. On me nazvao odmah nakon nesreće i rekao mi što se dogodilo. Na vozilu su razbijena desna suvozačeva vrata i kotač je okrenut. Ima štete, ali ne znamo još kolika je", opisao je tada ovako činjenicu da mu je sin uzeo službeni auto i pijan ga slupao. 

Marendić je par dana nakon nesreće pod pritiskom javnosti dao ostavku. Sin na kraju uopće nije kazneno odgovarao, nego ga je Općinsko državno odvjetništvo kao mlađeg punoljetnika poštedjelo te mu je samo određen rad za opće dobro. 

2021. godine Marendić je vraćen za šefa splitsko-dalmatinske policije, prvo kao vršitelj dužnosti, a zatim i kao imenovani načelnik. 

Marendić je, inače, i 2014. kažnjen za tešku povredu službene dužnosti. Kažnjen je baš zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:47