StoryEditor
mnogi su razotkriveni

Što je Sky aplikacija, koliko košta i zašto je važna bh. mafiji?

Piše desk  /  13.02.2022., 08:59h
I dok građani jedva sklapaju kraj s krajem, a političari se bore za ostanak na vlasti, u sjeni prolazi priča o istrazi korištenja kriptiranih telefona preko Sky aplikacije.

Tužiteljstvo BiH formiralo je više predmeta, a istražuje se i eventualna umiješanost policijskih i sigurnosnih dužnosnika u vezi s organiziranim kriminalom i trgovinom narkoticima.

Kako doznaje BHRT, tužiteljima koji rade na ovim predmetima upućene su i određene prijetnje. 

U posljednjih nekoliko mjeseci preko mobilne Sky aplikacije u Bosni i Hercegovini je razbijen veliki kriminalni lanac trgovine drogom. Posljednja akcija rezultirala je uhićenjem 19 osoba. I na ovom se neće stati. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istražuje i eventualnu umiješanost policijskih i sigurnosnih zvaničnika s narko klanovima. 

Pod lupom su i određeni političari, ali i tužitelji. Mobilnu Sky aplikaciju do sada je u Bosni i Hercegovini koristilo dvije tisuće  osoba. Najčešće je korištena u kriminalnom miljeu i u izvršavanju teških kaznenih djela, poput ubojstava, te organiziranog kriminala.

Postoje određene informacije da su dužnosnici iz policijskih, sigurnosnih i drugih institucija bili korisnici ovih aplikacija, te će se detaljno provjeriti utemeljenost ovakvih informacija, kao i postojanje elemenata kaznenih djela.

„Pojavljuje nam se određeni broj policijskih službenika, ne samo pripadnika MUP-a , već i drugih policijskih agencija u BiH, koji su imali određenu suradnju u kriminalnim krugovima davajući im podršku ili surađujući s njima ili izvršavajući određena kaznena djela“, kaže Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS-a.

A ovoj ozbiljnoj temi, koja bi u narednom periodu mogla otkriti sve i svašta, raspravljala je Narodna Skupština Republike Srpske. Potegla se i priča o smjeni ministra Dragana Lukača zbog istraga koje se vode u vezi s korištenjem Sky aplikacije i kriptiranih telefona.

„Čuli smo ovdje od zastupnika SNSD-a da se sprema rekonstrukcija Vlade kako bi se eliminirao ministar Dragan Lukač“. kaže Goran Selak, zastupnik u NSRS-u.

Inače, procjenjuje se da je Sky aplikacija korištena na najmanje 200 tisuća uređaja, među njima su stotine uređaja u regiji, uključujući i 44 takva mobilna telefona, koje je koristila kriminalna grupa Veljka Belivuka.

Aplikacija Sky ništa ne čuva u memoriji telefona i nije povezana s njom. Ima tajni režim rada, samouništavajuće poruke te lažnu lozinku.

„Ona predstavlja spoj softverskih i hardverskih rješenja na takav način da se zapravo legalni telefon prepravlja, njemu se instalira otporni čip. Također se vrše modifikacije da se ne može eksterno pristupiti sustavu putem USB kabla ili na neki drugi način“, kaže Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu Beograd.

„Ako ukucate tu SOS šifru koja se može razlikovati samo u jednom broju od one prave, sky ecc aplikacija briše kompletnu aplikaciju, javlja serveru da je vaš telefon kompromitiran, najbitniji segment je da nije držao niti jedan podatak u memoriji“, kaže Vahidin Đaltur, sudski vještak.

Ova aplikacija, kako kažu stručnjaci, mogla bi riješiti mnoga ubojstva u Bosni i Hercegovini, ali i Europi. Poručuju i da se bez suradnje s europskim policijskim i sigurnosnim institucijama Bosna i Hercegovina sama ne bi mogla izboriti s ovim izazovom. Nemamo ni resurse, a ni infrastrukture.

„Jako je bitno da naše državne institucije funkcioniraju zato što je jedan segment funkcioniranja tih institucija jest postojanje tih nadzornih tijela koja će raditi nadzor ovih agencija koje mogu raditi zakonito presretanje, a kako ne bi dolazilo do zloupotreba“, kaže Haris Hamidović, sudski vještak.

„Najbolji način da se kriminalci udalje od ovih tehničkih rješenja je da to konstantno kompromitirate obavještajnim kombiniranjima gdje će se oni sve više i više povlačiti u konvencionalne metode komunikacije“, kaže Obradović.

Pristup korištenju Sky aplikacije plaća se, i to ovisno od toga koliko dugo će se koristiti – tri mjeseca, pola godine ili godinu dana. Cijene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 13:49