StoryEditor
prošle su tri godine

Smrt Lane Bijedić i dalje je misterij, vještak Damjanjuk još uvijek je uvjeren da je riječ o ubojstvu

Piše desk  /  08.10.2022., 22:14h

Tri godine nakon smrti devetnaestogodišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je 6. listopada 2019. godine pronađena mrtva u rijeci Studenčica u Studencima između Čapljine i Ljubuškog, još je misterij, istraga godinama tapka u mjestu i nema nikakvih pomaka.

Slučaj koji je prije tri godine šokirao Bosnu i Hercegovini i regiju od početka je vođen kao teško ubojstvo, a tijekom istrage su neke indicije upućivale na moguće samoubojstvo ili nesretni slučaj, ali istraga nikada nije rasvijetlila slučaj.

Tužitelj Zapadnohercegovačke županije Josip Aničić, koji vodi istragu od prvog dana, za Klix.ba kaže kako se istraga ne miče s mjesta jer nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo ubojstva na koje su upućivali obdukcijski nalazi kojim se tužiteljstvo vodilo od početka istrage.

"Slučaj je još otvoren, ali nažalost nema naznaka za neke nove dokaze i sve vodi tome da ćemo zbog kompleksnosti slučaja istragu obustaviti na taj način. Slučaj se može ponovno otvoriti u bilo kojem trenutku ako se pojave dokazi koji bi na bilo koji način mogli pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja", kazao je Aničić za Klix.ba.

Podsjetio je da je obducent Dražen Damjanjuk uradio obdukciju tijela prije tri godine i zaključio da je djevojka "udarana, davljena i bačena u rijeku" te da je po tom nalazu Tužiteljstvo slučaj vodilo kao ubojstvo od prvog dana.

Ali suprotno mišljenje za Tužiteljstvo HNŽ-a načinio je forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu John Clark, kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

Clark u rezultatima vještačenja, urađenim na osnovi fotodokumentacije i nalaza, tvrdi da ozljede koje su utvrđene na tijelu nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego posljedica udara tijela o tvrđu podlogu i da se radilo o padu s vijadukta, prvenstveno desnom stranom tijela, te da nije posrijedi ubojstvo.

Međutim, Damjanjuk ostaje pri svom nalazu koji je načinio nakon obdukcije i uvjeren da je kompleksnu situaciju dodatno otežala činjenica što je Lanino tijelo nekoliko dana nakon smrti kremirano u Beogradu.

Suprotstavljena mišljenja dva stručnjaka bila su dodatno opterećenje za istražitelje koji su, između ostaloga, ispitali sve vozače vozila koja su se u spornom periodu kretala na dionici ceste Čapljina - Ljubuški, a u čemu su pomogle nadzorne kamere i snimljene registracijske oznake.

Aničić tvrdi da su analize svih iskaza i svjedoka rađene u nekoliko navrata u dovođenju u vezu s materijalnim dokazima, videosnimkama i podacima s mobitela Lane Bijedić, ali da ništa od toga nije donijelo pomake u istrazi.

Najviše se dokaza očekivalo u vještačenju Laninog mobitela, ali ni tu nije nađeno ništa što bi upućivalo na to da je počinjeno kazneno djelo.

Vještačenje mobitela je pokazalo da je Lana dva tjedna prije smrti na internetu pretraživala pojmove vezane za samoubojstvo, što je jedan od indikatora da je to i učinila.

Tijelo Lane Bijedić je kobne nedjelje, 6. listopada 2019. godine, pronašao mještanin koji je krenuo u ribolov u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci, koji vodi prema Bijači.

U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvom tjednu od smrti, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila iz Mostara do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci, koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno.

Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njeno tijelo pronađeno snimljeno i njenim mobilnim telefonom netom prije događaja.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje, 6. listopada 2019. godine, trebala otputovati u Sarajevo, gdje je upisala fakultet. Njeno tijelo kremirano u Beogradu 12. listopada.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 11:20