StoryEditor
PROŠLE ČETIRI GODINe

Dok se čeka konačna tužilačka odluka: Smrt Mostarke Lane Bijedić ostaje misterija?

Piše desk  /  21.11.2023., 08:48h

Više od četiri godine, koliko je prošlo od misteriozne smrti mlade Mostarke Lane Bijedić (19) koja je pronađena mrtva u večernjim satima, 6. oktobra 2019. godine u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, nije poznata tužiteljska odluka. Tako je nepoznanica je li riječ o ubistvu, samoubistvu ili nesretnom slučaju.

Postupajući tužitelj Tužilaštva Zapadnohercegovačke županije Josip Aničić kazao je da je riječ o osjetljivom predmetu.

- U tom predmetu je obiman broj dokumentacije i trenutno radimo na odluci - kratko je rekao Aničić, za Avaz.

Dugo vremena su kolale razne verzije o tom slučaju, koje su, baš kao i sada, puke špekulacije.

Tijekom dosadašnje istrage saslušano je više od 150 svjedoka. Među njima je nekolicina podvrgnuta i poligrafskom testiranju. U nekoliko navrata su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje.

U donošenju konačne odluke i kvalifikaciji samog djela, vjerovatno, najveći problem predstavljaju mišljenja dvojice vještaka koja su potpuno suprotna.

John Clark, forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Tužiteljstvo ZHŽ naknadno angažiralo u svom mišljenju i stručnom nalazu o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, nije podržao mišljenje iz obdukcijskog nalaza. On je naveo da je, najvjerovatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, ostao je pri svom mišljenju i nalazu i nije se, kako je to ranije govorio, mogao usaglasiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine.

Njena misteriozna smrt je potresla javnost BiH, ali i cijele regije. Svega dan prije odlaska na studij u Sarajevo, kao brucošica, pod potpuno nejasnim okolnostima, iz Mostara se autobusom odvezla u Čapljinu.

Izgubio trag

Do tih saznanja došlo se uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. Potom se pješice s autobuske stanice u Čapljini zaputila prema naselju Trebižat, gdje joj se izgubio trag. Iznosilo se i da je nesretnu djevojku svjedok vidio na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo nađeno.

- Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom. Pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom - govorio je dr. Damjanjuk za Avaz, ali i iznosio da je načinjena greška jer je dopušteno da se tijelo kremira.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:53