StoryEditor
mostar

Podignuta optužnica i produljen pritvor kradljivcu statue Brucea Leeja

Piše fena  /  17.04.2024., 21:08h

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv Danijela Prce, zv. ‘Dado‘ (1978.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo ‘teška krađa‘, a koju je Općinski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužiteljstvo je uz optužnicu predložilo produljenje mjere pritvora optuženiku, te je Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produljenju pritvora protiv optuženika, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od 3 (tri) godine ili teža kazna. 

Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29. veljače do 7. ožujka 2024. godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle, i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produljeno kazneno djelo "teška krađa".

Kako se navodi iz Tužiteljstva, krađe su počinjene na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu trgovine "Optika Boni", gdje je otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela, zatim Željezarije "Martom", gdje je otuđio gotov novac u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i na štetu Gradskog parka "Zrinjevac", kada je uporabom podesnog alata odvojio statuu Brucea Leeja od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim "ankerima".

Nakon toga, statuu je uz pomoć kolica odvezao do "Staklene banke", a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove te sebi pribavio protupravnu imovinsku korist. 

Također, Tužiteljstvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200,00 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, sukladno Zakonu.

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženika koje će se održati 18. travnja 2024. godine u 09,15 sati.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 04:32