StoryEditor
vođa klana gulf

Pao najtraženiji kolumbijski narkobos, 500 vojnika hvatalo ga po džungli: "Ovo je akcija stoljeća!"

Piše Hina  /  24.10.2021., 08:04h
Klan Gulf broji oko 1200 ljudi, većinom bivših pripadnika krajnje desnih paravojnih formacija

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo, Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je u subotu tijekom operacije koju su provele oružane snage, potvrdili su vojni i redarstveni izvori .

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu od do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od 5 milijuna dolara za pomoć u njegovu lociranju.

Predsjednik Iván Duque poistovjetio je subotnje uhićenje Otoniela s hvatanjem Pabla Escobara prije tri desetljeća.

- Ovo je najveći poraz trgovini drogom u našoj zemlji ovog stoljeća. Može se samo usporediti s padom Escobara 1990-ih - kazao je.

Jedan policajac poginuo je prilikom operacije, dodao je Duque.

Otoniel je prvo bio ljevičarski gerilac, potom desničarski paravojnik, a onda je postao vođa kriminalne bande Clan del Golfo ili klana Gulf. Klan Gulf koji broji oko 1200 ljudi, većinom bivših pripadnika krajnje desnih paravojnih formacija, krijumčari drogu i prisutna je u 10 od 32 kolumbijske provincije.

Vlasti su priopćile da su obavještajci predvođeni SAD-om i Britanijom doveli više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga u Otonielovo skrovište u džungli, koje je bilo zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 14:25