Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravdeN. ŠALJIć/DNEVNI AVAZ - Dnevni Avaz
StoryEditor

Udruženje tužitelja FBiH: Osuđujemo neprimjerene izjave Konakovića u kojima diskreditira rad tužitelja

Piše Desk  /  26.04.2024., 12:06h

Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu, navode.

Udruženje tužitelja FBiH reagiralo je na izjave ministra vanjskih poslova koje je jučer iznio na konferenciji za medije.

Oni te izjave smatraju  neprimjerenim te navode da ih je Konaković iznio u svojstvu ministra s ciljem diskreditacije rada tužitelja i ugrožavanja njihove nezavisnosti.

- Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu. Koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužtelje u aktualnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta. Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala.

Tužitelji igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog utjecaja od suštinskog značaja. Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužitelja, a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa. Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sistema, umjesto da ga dovode u sumnju. Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netočnih informacija u javnost - navode tužitelji. 

Dnevnik.ba 

01. svibanj 2024 16:05