StoryEditor
visoki kazneni sud

Konačno je objavljeno zašto je poništena presuda Filipu Zavadlavu

Piše desk  /  12.11.2022., 07:44h

Visoki kazneni sud objavio je detalje odluke donijete nakon žalbi na presudu Županijskog suda u Splitu

Visoki kazneni sud objavio je razloge zbog kojih je ukinuo prvostupanjsku presudu Filipu Zavadlavu koji je u siječnju 2020. hicima iz kalašnjikova usred Splita ubio trojicu mladića. Zavadlav je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a sada će mu se suđenje morati ponoviti. Da je presuda ukinuta objavljeno je još sredinom rujna, no Visoki kazneni sud RH tek je u petak i službeno potvrdio zašto traži novo suđenje.

Naime, vijeće kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić zaključilo je kako je u ovom slučaju nužno objasniti zašto je Zavadlav ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Tužiteljstvo je Zavadlavu optužnicom stavilo na teret tri ubojstva počinjena iz bezobzirne osvete, dok ga je Županijski sud u Splitu proglasio krivim za tzv. obična ubojstva ne ulazeći u motive.

No, sam Zavadlav u svojoj je žalbi opisao da je s Bobanom i Torlakom imao problema. Svom je poznaniku pričao da su mu neki ljudi maltretirali oca i brata zbog navodnih dugova, a i državno odvjetništvo u optužnici je navelo da je Zavadlav ubojstva počinio iz “bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno…”. To što je iz prvostupanjske presude izostalo bilo kakvo obrazloženje za Zavadlavov krvavi pohod za Visoki kazneni sud nije prihvatljivo.

Od sudskog vijeća traži se da u ponovljenom procesu posebnu pažnju posveti utvrđivanju motiva za usmrćenje triju osoba.

“Tek nakon svestrane kritičke analize svakog izvedenog dokaza i logične ocjene svih dokaza u njihovoj povezanosti sud će donijet novu presudu u kojoj će izložiti sve konkretne razloge zbog kojih sporne činjenice smatra dokazanima ili nedokazanima”, poručuje Visoki kazneni sud. Drugim riječima, u novoj presudi mora biti jasno obrazloženo je li Zavadlav počinio ubojstva iz bezobzirne osvete, te ako osveta nije motiv zašto je sud uvjeren da se radi o običnim ubojstvima.

Visoki kazneni sud potvrdio je dvije i pol godine zatvora što ih je Zavadlav dobio za dovođenje u opasnost života drugih ljudi, te imovine koja je oštećena u pucnjavi.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:18