StoryEditor
tragedija u splitu

Djevojčica nije bila dvije godine na kontroli, majka samovoljno ukinula terapiju? Čelnica udruge: Obitelj je trebala pomoć sustava

Piše desk  /  14.10.2022., 07:18h

Prema Ančić, majka i baka preminulog djeteta dale su sve od sebe

U splitskom KBC-u jučer  je umrla šestogodišnja djevojčica koja je dan ranije dovezena u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Navodno je po tijelu imala modrice, dekubituse i znakove zapuštanja. O događaju su javnost izvijestili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Obitelj, kako su izvijestili iz splitskog Centra za socijalnu skrb, nije bila pod njihovim nadzorom, niti je išta upućivalo na moguće zlostavljanje, zanemarivanje ili zapuštanje djeteta. Ministarstvo socijalne skrbi zatražilo je detaljno izvješće splitskog Centra. 

U Dnevniku Nove TV gostovala je Splićanka Dijana Aničić, predsjednica splitske Udruge Anđeli, koja je upoznala djevojčicu i njenu obitelj. 

"Vidim njeno lice ispred sebe, bila je jedna prekrasna curica jako teško narušenog zdravlja, bila je naš korisnik i našeg rehabilitacijskog vrtića. Ovo što se dogodilo je zaista šok." rekla je Ančić, vidno potresena. Kaže da je obitelj dolazila na savjetovanje redovito te da je djevojčica uvijek bila čista i uredna.  

Prema Ančić, majka i baka preminulog djeteta dale su sve od sebe. "Kada govorimo o tako teško bolesno djeci to ne može biti prepušteno samo obitelj, treba im pomoći, a pomoći od sustava nema" smatra, a napomenula je i da palijativni pacijenti moraju imati medicinsku sestru najmanje dva sata dnevno, kao i redovite obilaske stručnih službi, no ni jedno od toga se u praksi ne događa. 

"Ja ne mogu reći da je bilo zanemarivanja, ona je bila vedra i vesela, bila je divno dijete", rekla je. Otkrila je i da su u kontaktu s obitelji. Javno im je izrazila sućut i kroz suze zamolila medije da "puste majku da odboluje". 

Istovremeno, RTL neslužbeno doznaje da je 2019. majka preminule djevojčice samovoljno ukinula njenu terapiju antiepilepticima, a iste joj je godine ustanovljena i tzv. zdravstvena zapuštenost. Slučaj je tada prijavljen centru za socijalnu skrb, no prema ravnateljici Centra Mileni Drlje, nakon istrage nisu postojali dokazi da se o djevojčici neadekvatno brine. 

Djevojčica navodno dvije godine nije bila na kontroli, a majka joj je, također samovoljno, prekinula neinvazivnu ventilaciju, jer je malenoj to bilo neugodno. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:08