StoryEditor
novi detalji

Brazilki u 142 milijuna dolara teškoj prijevari majke pomogli otac i kći iz Srbije

Piše desk  /  12.08.2022., 07:38h

Brazilka Sabine Coll Boghici (48) uhićena je u Rio de Janeiru zbog sumnje da je prevarila svoju majku Genevieve(82), udovicu kolekcionara Jeana Boghicija, kojoj su ukradeni novac, umjetnine i nakit u vrijednosti od 142,42 milijuna dolara.

Njeno uhićenje, o kojem smo prethodno izvijestili, razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umjetnička djela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara. Kao inspiratore ovog zločina brazilska policija navela je Sabine Boghici i njenu prijateljicu Dianu Rosa Aparecida Stanescu Vuletić, koja je s ocem Slavkom Vuletićem trenutno u bijegu.

Brazilska policija navodi da je Slavko rođen i odrastao u Beogradu i da je do sada nekoliko puta bio umiješan u nedjela svoje kćeri, a ovaj put je, navodno, bio zadužen za čuvanje novca.

Prevarantska akcija počela je 2020, kada je Sabine nagovorila "vidovnjakinju" Dianu da njenoj majci kaže da će joj kći uskoro umrijeti od neizlječive bolesti. Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko "vidovnjaka", koji su koristili osobne  podatke dobivene od Sabine. Gatare i "afrobrazilske svećenice" su obmanjivale izbezumljenu staricu, a onda joj ponudili "duhovno liječenje" za pozamašne svote novca. 

U mjesecima koji su uslijedili, policija tvrdi da su osumnjičeni prijetili Genevieve, izgladnjivali je i držali je zatvorenu u kući.

"Sabine i Diana su potom počele da uzimaju umjetnine iz staričine kuće, tvrdeći da su slike 'proklete negativnom energijom'", rekao je Gilberto Ribeiro iz policije Rija de Janeira.

Nakon gotovo godinu dana maltretiranja, majka je uspjela pobjeći i slučaj prijaviti policiji koja je priopćila da je ukradeno 16 slika, uključujući djela poznatih brazilskih umjetnika. Ukradena su, također, tri djela kultne modernističke slikarice Tarsile do Amaral, a policija je procijenila da zajedno vrijede oko 137,6 milijuna dolara.

Najvrednija slika, Sol Poente (Zalazeće sunce) Tarsile do Amaral, pronađena je ispod kreveta u jednom od domova vidovnjakinja, a s njom još deset ukradenih umjetnina. Tri slike pronađene su u Sao Paulu, dok su dvije prodane muzeju u Buenos Airesu, prenosi portal Novosti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:28