StoryEditor
rio de janeiro

Uhićena Brazilka koja je u suradnji s vidovnjacima prevarila majku za 142 milijuna dolara

Piše Hina  /  11.08.2022., 08:53h

Brazilka Sabine Coll Boghici (48) uhićena je u srijedu pod optužbom da je sudjelovala u prijevari svoje 82-godišnje majke Genevieve, udovice kolekcionara Jeana Boghicija, kojoj su ukradeni novac, umjetnine i nakit u vrijednosti 142,42 milijuna dolara.

Njezino uhićenje razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umjetnička djela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara.

Uhićene su još četiri osobe, a dvoje osumnjičenih su u bijegu - Diana Rosa Aparecida Stanesco Vuletić i Slavko Vuletić.

Prevarantska akcija počela je 2020. godine kada je kći žrtve unajmila lažnog vidovnjaka sa zadaćom da priđe njezinoj majci. "Vidovnjak" je pristupio udovici dok je izlazila iz banke i objavio joj proročanstvo o skoroj smrti njezine kćeri.

Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko vidovnjaka, za koje policija kaže da su koristili osobne podatke koje je davala njezina kći. Gatare i afro-brazilske svećenice dalje su obmanjivale izbezumljenu majku, a onda su joj prevaranti ponudili "duhovno liječenje" za pozamašne svote novca.

U mjesecima koji su uslijedili, policija tvrdi da su osumnjičenici fizički prijetili Genevieve te da ju je kći mjesecima prisilno držala zatvorenu u kući.

Sabine i sudionik koji se predstavljao kao vidovnjak "počeli su uzimati umjetnine iz (majčine) kuće, tvrdeći da su slike proklete nekom negativnom energijom za koju se treba moliti", rekao je policijski službenik Rio de Janeira Gilberto Ribeiro.

Nakon gotovo godinu dana maltretiranja žrtva je odlučila otići na policiju.

Policija kaže da je ukradeno 16 slika, uključujući djela poznatih brazilskih umjetnika kao što su Cicero Dias, Rubens Gerchman i Albert Guignard.

Tri djela kultne modernističke slikarice Tarsile do Amaral - O Sono, Sol Poente i Pont Neuf - također su ukradene, a policija ih je zajedno procijenila na 700 milijuna reala (137,69 milijuna dolara).

Jedno od najvrednijih ukradenih djela bila je slika Sol Poente (Zalazeće sunce) Tarsile do Amaral iz 1929. godine. Pronađena je skrivena ispod kreveta tijekom policijskoj raciji u Rio de Janeiru u jednom od domova vidovnjakinja. U toj je raciji pronađeno još deset slika.

Vlasti su također pronašle tri slike u Sao Paulu. Dvije su prodane muzeju u Buenos Airesu, ali još nisu pronađene.

Policija kaže da je sedam osoba osumnjičeno za umiješanost u višegodišnju kriminalnu akciju, a tereti ih se za pronevjeru, pljačku, iznudu, lažno zatvaranje i zločinačko udruživanje.

Dnevnik.ba

25. siječanj 2023 13:09