StoryEditor

ZVIZDIĆ: Akcize su nam potrebne, vidim BiH u EU već u idućem proširenju

Piše D  /  04.12.2017., 11:12h

Odgovori na upitnik Europske komisije idu u smjeru da ćemo najvjerojatnije, ako ne bude bezrazložnih političkih blokada, završiti do kraja ove godine. Plus-minus sedam ili 10 dana, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je 85 posto odgovora iz upitnika prevedeno, a 96 posto odgovora dogovoreno na domaćim jezicima, te da preostaje još 1-2 posto odgovora koji će biti usaglašeni u drugim tijelima Mehanizma za koordinaciju.

"Hahna sam informirao o setu izmjena Zakona o akcizama, Agenciji za osiguranje depozita, te o kompletiranju zakonske regulative za bankarski sektor. Usvajanjem akciza učinit ćemo veliki broj kredita operativnim i otvoriti projekte cestogradnje, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta", istaknuo je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je sa Johannesom Hahnom razgovarao i o dvije važne strategije - poljoprivrede i ruralnog razvoja i energetike.

 

"Nadam se da će Hahn na sastanku sa političkim liderima u BiH istaknuti važnost usvajanja ovih strategija kako bi se usvojile u naredna dva tjedna jer je Vijeće ministara BiH u potpunosti spremno usvojiti te strategije."

Zvizdić je kazao da je, iako to nije nadležnost Johannesa Hahna, podvukao važnost aktiviranja MAP-a za BiH.

"Smatramo da bi time povećali sigurnost i stabilnosti u BiH i okruženju, a to je ključan elemenat za ukupnu društvenu, ekonomsku i političku stabilnost. Želimo biti zemlja koja će biti uključena u naredno proširenje EU koja se odnosi na Zapadni Balkan", poručio je Zvizdić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 18:02