StoryEditor
eu

Zovko: Svijetu treba snažnija suradnja EU-a i SAD-a

Piše fena  /  13.12.2023., 16:06h

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu nove preporuke o odnosima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a izvjestiteljica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko je ocijenila kako treba ojačati to partnerstvo u ključnim područjima.

"Radi se o još jednom koraku prema čvršćem transatlantskom partnerstvu koje dolazi u ključno vrijeme nakon samita EU-a i SAD-a te nedavnog 87. Transatlantskog dijaloga zakonodavaca", istaknula je Zovko, priopćeno je iz EPP-a.

Kako je kazala na početku plenarne sjednice, Sjedinjene Države nisu samo partner EU, već i najbliži saveznik s kojim treba koordinirati pristup u ključnim područjima vanjske politike.

Zovko je tijekom pregovora u tekst uspjela uvrstiti niz amandmana, uključujući i poziv na zajedničke napore u rješavanju tekućih izazova na zapadnom Balkanu poput ustavne i izborne reforme u Bosni i Hercegovini, podrške dijalogu Beograda i Prištine, osnaživanje energetske sigurnosti regije te borbu protiv dezinformacija i stranih utjecaja.

"Europska unija i Sjedinjene Države dijele ključne vanjskopolitičke interese u našem susjedstvu, Africi, Latinskoj Americi i Indo-Pacifiku. To se pogotovo tiče zapadnog Balkana u kojem moramo pojačati naše strateško partnerstvo kako bismo osigurali stabilnost u regiji, ali i sigurnost europskih vanjskih granica. Transatlantska koordinacija u regiji ključna je za potporu zemljama na njihovom putu prema europskim integracijama i pomoć u rješavanju problema u regiji", poručila je zastupnica.

Zovko je nadalje istaknula kako EU i SAD moraju produbiti suradnju u trgovini, energetici, kibernetičkoj sigurnosti i na multilateralnim forumima i osnažiti obrambenu suradnju.

Pozvala je i na bližu transatlantsku suradnju i parlamentarni dijalog, dodavši kako EU i SAD također dijele i izazove uzrokovane brzim tehnološkim promjenama i sve većim kiber prijetnjama, što otvara mogućnost i za transatlantsku suradnju u području novih tehnologija, čipova i kibersigurnosti.

"EU treba nastaviti suradnju s trenutnim i budućim vodstvom u SAD-u. Svijetu treba snažna i vidljiva Europa, svijetu trebaju snažne i vidljive Sjedinjene Države na svjetskoj pozornici", upozorila je Zovko na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U konačni tekst izvješća je uvršten niz amandmana koje je Zovko priložila, uključujući i pozdravljanje ishoda nedavnog summita EU-a i SAD-a i produbljivanje suradnje, osobito u multilateralnim forumima, kao i osnaživanje obrambene suradnje.

Podsjetimo, usvojeno izvješće je drugo u ovom mandatu koje se bavi odnosima EU-a i SAD-a, a daje pregled trenutačnih odnosa te preporuke Vijeću i Komisiji u kojem smjeru bi se trebali razvijati budući transatlantski odnosi.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 03:53