StoryEditor

Zovko: Izvanredno stanje u Turskoj negativno utjecalo na temeljna ljudska prava i slobode

Piše D  /  30.07.2021., 03:31h

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu održana je rasprava o prijedlogu Rezolucije o Turskoj. Tijekom rasprave zastupnica Zovko je naglasila kako je dugotrajno izvanredno stanje u Turskoj negativno utjecalo na temeljna ljudska prava i slobode, prava vjerskih i etničkih manjina, slobodu vjeroispovijesti, slobode udruživanja i mirnog prosvjedovanja, a da nedavno održani referendum o promjeni ustava te njegova eventualna provedba u obliku kakvom je predložena može ugroziti razdiobu vlasti te načela provjere i ravnoteže.

Zovko je istaknula i kako cilj današnje rasprave, ali i predložene rezolucije, nije prekinuti veze i suradnju s Turskom.

„Ova rasprava, ali sutrašnje usvajanje rezolucije, nema za cilj prekidanje veza i suradnje s Turskom već ima za cilj, kao znak potpore, pomoći u pronalaženju rješenja i modela u ostvarivanju transformacije Turske u demokratsko, inkluzivno i tolerantno društvo te nastavak dijaloga i suradnje na visokoj razini s Europskom unijom na ključnim područjima od zajedničkog interesa, a to su borba protiv terorizma, migracije i sigurnost.“ dodala je Zovko.

Glasovanje o Rezoluciji o Turskoj na dnevnom je redu sutra u 12 sati. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:56