StoryEditor

Zovko: Izborom Željka Komšića je izigrana volja Hrvata, upozoravala sam na moguću krizu

Piše D  /  26.10.2018., 08:10h

Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Hrvatske, poručila je Željana Zovko, europarlamentarka iz Hrvatske, u razgovoru za N1. Prema njenim riječima, razlog pisma hrvatskih europarlamentaraca upućeno čelnicima Europske unije je upozoriti da nije izabran legitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Zovko je istaknula da je izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda "izigrana volja Hrvata i da su oni treći put izgubili svojeg legitimnog predstavnika".

Kao razlog pisma je navela to da je "Hrvatska jamac daytonskog, pariškog sporazuma".

"Dvije godine upozoravam da može doći do ozbiljne krize. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nisu ispoštovane, Izborni zakon nije riješen. Europska unija se mora angažirati da se ne bi desio razvoj problema", kazala je Zovko za N1 i dodala:

"Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Republike Hrvatske. Hrvatskoj su važni mir,stabilnost, europski put Bosne i Hercegovine. Hrvatska je jamac daytonskog sporazuma i dodatna obveza je to što 500.000 Hrvata u Bosni i Hercegovini ima državljanstvo i putovnice Hrvatske".

Kako je kazala, većina Hrvata u Bosni i Hercegovini je na posljednjim Općim izborima podržala Dragana Čovića i političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Zovko je za N1 ocijenila da je problem u Bosni i Hercegovini nastao kada su narodi izgubili svoje legitimne predstavnike. Negirala je konstataciju njemačkog lista "Die Spiegel" da je Hrvatska demokratska zajednica u tijeku predizborne kampanje "podgrijavala etničke tenzije".

Na kraju razgovora se osvrnula ne pitanje migranta i izbjeglica u Bosni i Hercegovini rekavši da pomoć nije napraviti "izbjeglički logor" na granici sa Hrvatskom.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 15:56