StoryEditor
kompas rtv hb

Zoran Krešić: Komšića probošnjački lutak koji čini ogromnu štetu državi BiH

Piše desk  /  24.01.2024., 12:03h

„Isključivo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zaslužan što je Europska komisija za BiH produljila otvaranje pristupnih pregovora s EU do ožujka“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Krećić je objasnio kako je većina članova Europske komisije bila protiv mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora.

„Plenković je utjecao na Ursulu von der Leyen i povjerenika za susjedstvo i proširenje Europske unije Olivéra Várhelyija da to stajalište bude na neki način uvjetno do ožujka, da se kupuje vrijeme kako bi Europska komisija mogla napisati pozitivno izvješće za BiH“, kazao je Krešić i dodao kako je za posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea Sarajevu također zaslužan Plenković.

Kazao je kako je premijer Plenković nedolaskom u Predsjedništvo BiH zbog nelegitimnog Komšića pred ljudima Europske unije pokazao da se ne može uništavati i rušiti Daytonski mirovni sporazum.

„Uloga Komšića je da bude probošnjački lutak koji čini ogromnu štetu prije svega državi BiH. Zaobiđete ga i kažete da je on problem. Da je i došao najmanje što bi bilo za očekivati je da mu kaže da je nelegitiman i napusti sastanak.“

Krešić je rekao kako se nada da će dogovor iz Laktaša između SNSD, HDZ BiH i Trojke biti realiziran. „Svi oni znaju što znači ožujak. Trojka razumije povijesno značenje ovoga trenutka, a cijeli svoj politički credo povjerili su priči da će oni uvesti BiH u Europsku uniju – ako to ne uspiju njihovo postojanje je upitno. Bez domaćeg sporazuma nema ni Europske unije.“

Naglasio je da ako Christian Schmidt nametne tehničke izmjene izbornog zakona nema Europske unije za BiH te da to stoji i u dogovoru iz Laktaša.

Komentirao je projekt Južne plinske interkonekcije i rekao kako je Hrvatska došla do Dugopolja i nije dalje nastavila priču, ali i da je to skup i neisplativ projekt za Dalmaciju. „Jedino što se smatra isplativim je povezati se s BiH i doći u prsten Zenica - Travnik – Sarajevo. To je američki projekt. BiH se opskrbljuje od strane Rusa putem Gazproma i sada Amerikanci žele povezati BiH – to je njihova zona interesa. Kada je u pitanju hrvatska pozicija BiH posve je legitimno, strateški važno kontrolirati, izraditi ga i upravljati njime“, kazao je Krešić.

Više o svemu u videu emisije Kompas. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:36