StoryEditor
nasilni policajac

Zoran Čegar postao tema i među europarlamentarcima, objavili su otvoreno pismo

Piše desk  /  02.11.2022., 07:01h

Više europarlamentaraca otvorenim pismom oštro je osudilo prošlosedmični napad pripadnika FUP-a Zorana Čegara na novinare ispred Općinskog suda u Dubrovniku. Pozvali su Europsku komisiju da također osudi ovaj čin i zatraži zaštitu novinara, prenosi Klix.ba.

Napomenuli su da je načelnik Sektora uniformirane policije FUP-a prijetio i psovao novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) koji su ispred spomenutog suda zatražili njegov komentar o navodima da je nezakonito stjecao nekretnine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pred dubrovačkim sudom vodi se postupak protiv njega jer je optužen za prevaru u Hrvatskoj. CIN je otkrio da je na osnovi falsificiranih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Europarlamentarci su napomenuli da je Čegar bio jedan od organizatora obrane Sarajeva tijekom posljednjeg rata, ali i to da je već suočavan s policijskim istragama.

"Ovo nije prvi put da se Čegar neprihvatljivim rječnikom obraća istraživačkim novinarima i da im prijeti, i to dok su pokušavali dobiti izravan komentar od njega. Ono što se ovog puta razlikuje jest da su prijetnje izrečene na javnom mjestu, pred sudom i u prisustvu Čegarovog odvjetnika", ukazali su.

Pozvali su Europsku komisiju da osudi ovaj napad te da zatraži od vlasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da zaštite novinare od uznemiravanja i napada.

Potpisnici otvorenog pisma su:

Ramona Strugariu;

David Casa;

Dace Melbarde;

Irena Joveva;

Viola von Cramon;

Stelios Kouloglou;

Nicolae Stefanuta;

Michal Simecka;

Maite Pagazaurtundua;

Dragos Tudorache;

Sophie in 't Veld;

Olivier Chastel;

Vlad Gheorghe;

Katalin Cseh;

Roza Thun Hohenstein;

Moritz Korner;

Fabienne Keller;

Jan-Cristoph Oetjen;

Abir Al-Sahlani;

Anna Donath;

Vlad Nistor;

Matjaz Nemec.

Ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (NiP) je zatražio od zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da suspendira Čegara. Iz FUP-a su poručili da će istražiti ovaj slučaj, a da će nakon toga donijeti odluku kako postupiti prema Čegaru. Njegovu suspenziju zatražili su i u Našoj stranci.

Podsjećamo, Čegar je u siječnju ove godine u društvu kolega policajaca fizički nasrnuo na mladića na parkingu u Sarajevu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:49