StoryEditor
Zamjenik talijanske premijerke

"Živjeli farmeri, čiji traktori tjeraju Europu da se vrati iz ludila koje su nametnule multinacionalne kompanije i ljevica"

Piše fena  /  06.02.2024., 16:24h

Zamjenik talijanske premijerke i ministar prometa Matteo Salvini izrazio je zadovoljstvo u utorak nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila povlačenje predloženog zakona koji ima za cilj smanjiti upotrebu pesticida u EU, usred protesta poljoprivrednika u mnogim dijelovima Europe, uključujući Italiju, prenosi Ansa.

- Živjeli farmeri, čiji traktori tjeraju Europu da se vrati iz ludila koje su nametnule multinacionalne kompanije i ljevica - rekao je Salvini, lider desničarske stranke Liga.

Von der Leyen je u Europskom parlamentu u Strasbourgu rekla da se Uredba o održivoj upotrebi (SUR), koja je imala za cilj prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine, povlači, rekavši da je "postala simbol polarizacije".

Iako su politike EU i Green Deal, čiji je dio SUR, veliki faktor u prosvjedima traktora, uključeni su i drugi elementi, poput ljutnje farmera zbog visokih cijena goriva i poteškoća s kojima se mnogi od njih suočavaju, te nezadovoljstva nekim nacionalnim politikama.

Traktori iz cijele Italije su se posljednjih dana približavali Rimu, a poljoprivrednici namjeravaju organizirati velike demonstracije u glavnom gradu Italije.

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida pozdravio je najavu Von der Leyen.

- Trebalo bi dodatno ograničiti agrokemikalije samo kada smo u mogućnosti da zaštitimo proizvodnju alternativnim metodama - rekao je.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 06:20